Dávka v nezamestnanosti pre živnostníka? Len ak sa poistí dobrovoľne

Živnostníci na rozdiel od zamestnancov nie sú automaticky chránení pre prípad straty práce. Ak sa podnikateľovi prestane dariť a bude musieť zrušiť živnosť, nebude mať nárok na dávku v nezamestnanosti. Tú môže dostať len v prípade, že si bude platiť dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.

21.04.2014 06:30
peniaze, výhra, vklad, úroky Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Samostatne zárobkovo činné osoby si totiž platia len povinné nemocenské a dôchodkové poistenie. Z nemocenského poistenia môžu dostať napríklad nemocenskú dávku, ošetrovné či materské. Z dôchodkového poistenia majú zase po splnení podmienok nárok na starobný, predčasný či invalidný dôchodok. Zamestnancom však musí zamestnávateľ automaticky strhnúť z platu aj odvody na poistenie v nezamestnanosti.

Ak by si živnostník chcel platiť dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, musí odvádzať dve percentá zo zvoleného vymeriavacieho základu. Vymeriavací základ si pritom musí zvoliť v rozmedzí minimálneho vymeriavacieho základu (402,50 eura) a maximálneho vymeriavacieho základu (4 025 eur).

Rovnako ako pri dôchodkovom poistení aj tu platí, že čím vyšší vymeriavací základ si niekto zvolí, tým vyššiu dávku môže dostať. Ak si niekto bude platiť poistenie v nezamestnanosti z minimálneho vymeriavacieho základu, musí mesačne do Sociálnej poisťovne odviesť 8,05 eura. Keďže dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 percent z denného vymeriavacieho základu, dostal by takýto človek dávku vo výške 198 eur mesačne.

Maximálna dávka v nezamestnanosti sa počíta z dvojnásobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. Nezamestnaný tak môže dostať v mesiaci, ktorý má 30 dní, najviac 794 eur. Aby živnostníkovi vznikol nárok na takúto dávku, musí sa jeho vymeriavací základ, z ktorého platí odvody, rovnať aspoň dvojnásobku priemernej mzdy, čo je 1 610 eur. Pri takomto vymeriavacom základe by mesačne posielal do Sociálnej poisťovne 32,20 eura.

Živnostník si môže zvoliť aj vyšší vymeriavací základ ako dvojnásobok priemernej mzdy, ale v takom prípade sa mu dávka v nezamestnanosti aj tak vypočíta z dvojnásobku priemerného platu. Napríklad ak by si zvolil maximálny vymeriavací základ na úrovni 4 025 eur, bude musieť mesačne platiť do Sociálnej poisťovne 80,50 eura. V prípade, že bude nezamestnaný, však dostane dávku v rovnakej výške, ako keby si platil 32,20 eura.

Nárok na dávku v nezamestnanosti majú ľudia, ktorí sú zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie v prípade, že v posledných troch rokoch pred zaradením do tejto evidencie boli poistení v pre prípad nezamestnanosti aspoň 730 dní. Živnostníkom preto nestačí, ak uzatvoria poistenie v nezamestnanosti v poslednej chvíli, až keď vedia, že im podnikanie nevyjde. Ak by si niekto začal teraz platiť dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, môže dávku dostať najskôr až o dva roky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti #živnostníci