Za nízke odvody dostanú živnostníci aj nízke dôchodky

Až deväť z desiatich živnostníkov si platí najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne. V porovnaní so zamestnancami, ktorí dostavajú priemernú mzdu, väčšina živnostníkov neodvádza do Sociálnej poisťovne na odvodoch ani polovičnú sumu. Kým v súčasnosti to pre živnostníkov znamená zvýšenie čistého príjmu, v budúcnosti sa im nízke odvody môžu vypomstiť v podobe nízkych dávok či dôchodku.

18.04.2014 06:30
dôchodok, dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Pri výpočte dávok Sociálna poisťovňa vychádza z vymeriavacieho základu, z ktorého si daný človek platil odvody. To znamená, že čím nižšie odvody niekto platí, tým nižšie dostane aj dávky. „Sumu dôchodku určujú ročné príjmy dosiahnuté od roku 1984 a doby poistenia získané od skončenia povinnej školskej dochádzky až ku dňu vzniku nároku na dôchodok. Nízka výška vymeriavacieho základu negatívne ovplyvňuje budúcu výšku dôchodku,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak by napríklad živnostník išiel do dôchodku v tomto roku, jeho dôchodok sa vypočíta z vymeriavacích základov, z ktorých si platil odvody v rokoch 1984 až 2013.

Keďže dôchodky sa počítajú individuálne, nie je možné presne povedať, akú penziu dostane živnostník, ktorý si celý život platil len minimálne odvody. Sociálna poisťovňa sa v praxi ani nestretáva s prípadmi, že by niekto celý život podnikal a platil sústavne len minimálne poistné. Ak by však takýto prípad nastal, takýto živnostník by po odpracovaní 45 rokov dostal v súčasnosti dôchodok na úrovni približne 285 eur. Ak by tento človek celý život pracoval za priemernú mzdu, jeho penzia by sa pohybovala na úrovni 461 eur.

Podnikatelia, ktorí nechcú byť v starobe odkázaní na minimálny dôchodok, by na to mali myslieť vopred. Jednou z možností, ako si zvýšiť budúci dôchodok, je dobrovoľné dôchodkové poistenie. „Ideálne by bolo dobrovoľné dôchodkové poistenie doplácať do výšky priemernej mzdy v národnom hospodárstve, čo by pre výpočet dôchodku znamenalo priemerný osobný mzdový bod v hodnote¤1 a následne vyššiu výšku dôchodku,“ vraví Višváder. V takom prípade by živnostník, ktorý si platí minimálne odvody, dostal približne rovnaký dôchodok ako zamestnanec s priemernou mzdou.

Čím neskôr si však niekto začne platiť dobrovoľné odvody, tým vyššiu sumu by mal do Sociálnej poisťovne posielať. Ak by si niekto začal platiť dobrovoľné odvody až posledný rok pred odchodom do dôchodku a platil by najnižšiu možnú sumu, jeho dôchodok by sa zvýšil len minimálne. Ak by však platil vyššiu sumu, alebo by si minimálne odvody platil dlhší čas, nárast dôchodku by bol výraznejší.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #odvody #starobný dôchodok #živnostníci