Závet možno uschovať u notára, ale môžete ho mať aj doma

Platnosť závetu nezávisí od jeho úschovy štátnym orgánom. Osoba, ktorá ho napísala, si ho môže nechať u seba, môže ho zveriť svojmu dôverníkovi, dedičovi alebo právnemu zástupcovi

10.04.2014 12:14
notár, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak je závet v úschove u notára, ktorým nemusí byť len notár, ktorý je príslušný na dedičské konanie, prípadne u niekoho iného, ako je dedič, oddiali sa zistenie stavu a obsahu závetu.

Ak si poručiteľ závet nechá u seba, hrozí nebezpečenstvo, že sa závet stratí alebo sa dostane do nepovolaných rúk. Ak je závet u dediča, má tento spôsob úschovy zvláštnu výhodu vtedy, ako ide o osamelo žijúceho občana.

Najspoľahlivejším spôsobom úschovy závetu je jeho uloženie u notára, pričom ho možno zveriť ktorémukoľvek notárovi. Po prijatí závetu je notár povinný spísať zápisnicu, ktorá musí obsahovať náležitosti k úschove listiny (miesto a čas prevzatia závetu, meno, priezvisko, rodné číslo, dátum narodenia a trvalé bydlisko osoby, ktorá uschováva listinu, údaj, o akú listinu ide a údaj o tom, že listina bola notárom prevzatá do úschovy). Listina obsahujúca závet musí byť notárovi predložená otvorená, nie je prípustné, aby bola predložená v zalepenej obálke. Notár závet preskúma a podrobným popisom zistených chýb a zaprotokolovaním výslovnej žiadosti o úschovu aj napriek upozorneniu sa notár zbaví prípadných nárokov zo zodpovednosti za škodu, ktoré by voči nemu mohli byť vznesené, ak bude závet v dôsledku zistených chýb neplatný alebo neúčinný.

Každú úschovu závetu notár bezodkladne oznámi súdu. V oznámení uvedie, o akú listinu ide, meno, priezvisko, rodné číslo, dátum narodenia a trvalé bydlisko osoby, ktorá závet napísala. Vydanie závetu je jediný spôsob ukončenia úschovy v zmysle zákona. Úschovu nemožno zrušiť žiadnym úkonom notára a listinu, ktorá je predmetnom úschovy, nemožno zničiť v rámci skartácie. Možno ju vydať iba tomu, kto ju vložil do úschovy, v prípade závetu len poručiteľovi, a ďalej tomu, kto sa preukáže osobitným splnomocnením, ktoré ho výslovne oprávňuje na prevzatie listiny v úschove, pričom pravosť podpisu musí byť úradne overená. O vydaní závetu notár spíše zápisnicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet #notár