Kedy dostanem odchodné?

Chcel by som poradiť pri vyplácaní odstupného a odchodného pri odchode do dôchodku. Vo februári som dosiahol dôchodkový vek. Zostanem učiť do konca školského roka, ale požiadal som o starobný dôchodok. Mám nárok na vyplatenie odchodného a odstupného v mesiaci júl alebo skôr? Musím dať výpoveď? K akému dátumu? Platí tu trojmesačná výpovedná lehota? Od septembra by som chcel učiť iba niekoľko hodín na dohodu. Čitateľ

03.04.2014 14:43
peniaze, financie, zárobok, lákadlo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odchodné je zákonný nárok zamestnanca, ktorý mu patrí len pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %. Odchodné je najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

Zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť zamestnancovi odchodné, ak sa pracovný pomer skončil okamžitým skončením zo strany zamestnávateľa. V kolektívnej zmluve alebo pracovnej zmluve možno dohodnúť aj vyššiu výšku odstupného a odchodného, ako ustanovuje Zákonník práce.

Takže vzhľadom na uvedené, odchodné čitateľ dostane, len ak oň požiada najneskôr do 10 dní od skončenia pracovného pomeru, t. j. až v júli. Ak chce dať výpoveď, výpovedná lehota bude dva mesiace (ak pracovný pomer trval viac ako rok a ide o výpoveď zo strany zamestnanca). Ak chce, aby pracovný pomer skončil 30. 6., výpoveď musí doručiť od 1. 4. do 30. 4., ak chce aby pracovný pomer skončil 31. 8., výpoveď musí doručiť od 1. 6. do 30. 6.

Odpovedal JUDr. Viktor Križan, PhD., z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odchodné #otázky čitateľov