S daňovými priznaniami sa ľudia neponáhľali

Podať daňové priznanie v posledný možný deň sa stalo akýmsi pravidlom niektorých Slovákov. Do 31. marca taktiež časť daňovníkov vyčkávala aj so žiadosťou o odklad. Do minulého týždňa požiadalo o predĺženie lehoty podania daňového priznania viac ako 27-tisíc daňovníkov. Očakáva sa, že odkladov bude tento rok viac ako vlani.

01.04.2014 12:14
daňový úrad, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Mám problém s účtovníčkou, nesedeli mi v daňovom priznaní niektoré veci a už som to v práci nestíhala riešiť, preto som poslala poštou žiadosť o odklad,“ vysvetľuje dôvody odkladu napríklad Katarína Malá z Nitry. Vlani požiadalo o odklad takmer 58-tisíc fyzických osôb a približne 38-tisíc právnických osôb.

„Ľudia, ktorí nestihli podať daňové priznanie do 31. marca, si mohli posunúť termín na podanie priznania až o tri mesiace. Stačí, ak to daňovému úradu najneskôr do konca marca oznámili. Ľudia, ktorí mali príjem zo zahraničia, si mohli takto termín na podanie priznania posunúť až o šesť mesiacov,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Finančná správa pre oneskorencov včera predĺžila úradné hodiny na všetkých daňových úradoch, v pobočkách aj na kontaktných miestach. Pracovníci preberali tlačivá až do 19. hodiny. Na posledný deň tohto mesiaca sa pripravila aj Slovenská pošta. Dlhšie bolo otvorené na 85 poštách, väčšinou v krajských a okresných mestách. Z dôvodu predĺženia lehoty podania sa napríklad včera na daňovom úrade v bratislavskej Petržalke rady čakajúcich ľudí netvorili.

Do posledného možného dňa podania vyčkávali aj tento rok najmä podnikatelia a živnostníci. Práve týmto dvom skupinám ľudí sa od tohto roka menili pri platení daní štátu podmienky. Od januára musia podnikatelia, ktorí sú platiteľmi DPH, posielať dokumenty na Finančnú správu len elektronicky. Toto pravidlo platí aj v prípade daňových priznaní na daň z príjmu. Do včerajších popoludňajších hodín tak urobilo približne 95-tisíc podnikateľov a takmer 66-tisíc živnostníkov, ktorí musia vypĺňať daňové priznanie na daň z príjmu fyzických osôb typu B. „Dokopy by malo byť 200-tisíc podaní, preto stále čakáme na zvyšných 40-tisíc oneskorencov,“ povedala včera Macíková.

Ľudia, ktorí majú iba príjem z jedného zamestnania, mohli do polovice februára požiadať zamestnávateľa, aby vyplnil a zaslal Finančnej správe priznanie za nich. Napriek tomu si každoročne státisíce bežných zamestnancov podávajú daňové priznanie sami. Vlani bolo podaných vyše 440-tisíc daňových priznaní fyzických osôb typu A.

„Keby som si vedel daňové priznanie spraviť sám, tak ho mám hotové už začiatkom marca. Ale keďže mi to robí kamarátka účtovníčka, ktorá ich robí viacero naraz, nechala to na posledný deň. Neovplyvním to, ale zároveň nemám stres ani problémy. Iba to zanesiem osobne do podateľne alebo keď sa mi nechce, tak to pošlem poštou,“ hovorí čitateľ Dušan z Bratislavy, ktorý ako radový zamestnanec tento rok využil služby externej účtovníčky.

Finančná správa upozorňuje tých, ktorí si odložili daňové priznania, aby sa pri ich budúcom vypĺňaní vyhli najčastejším chybám. Ľudia sa pri ich vypĺňaní zabudnú podpísať alebo neuvedú rodné číslo, alebo daňové identifikačné číslo na každú stranu priznania. Väčšine chýb tohto druhu možno predísť vyplnením tlačiva cez portál Finančnej správy. Čo internetová aplikácia nevyrieši, je úplnosť podania. Daňovník by si mal skontrolovať všetky strany tlačiva, či sú kompletné, a nezabudnúť na prílohy.

Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie minulého roka je povinná podať každá fyzická osoba, ak jej zdaniteľné príjmy v roku 2013 presiahli sumu 1 867,97 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie