Je pre mňa lepšie pracovať na dohodu alebo na zmluvu?

Dňa 15. apríla dosiahnem dôchodkový vek a chcem ďalej pracovať aspoň jeden rok. Čo je pre mňa výhodnejšie? Pracovať na zmluvu alebo na dohodu? Aké sú odvody v oboch prípadoch? Môj hrubý plat je 1 200 eur. Môžem požiadať o spätné vyplatenie dôchodku za ten rok, za ktorý som pracoval a nepoberal dôchodok, keď požiadam o penziu až 1. mája 2015? Budem mať dôchodok vyšší o 6 %, alebo budú iné podmienky? Alfonz Žoffčák, Sobrance

31.03.2014 15:09
dôchodok, pracujúci, kalkulačka, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo je pre občana výhodnejšie, či pracovať na zmluvu, alebo na dohodu, závisí výlučne od jeho rozhodnutia a možností. Fyzická osoba, ktorá má priznaný starobný dôchodok a má uzatvorenú pracovnú zmluvu, neplatí poistné na invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti (ani ona, ani zamestnávateľ). Platí teda poistné na starobné poistenie a na nemocenské poistenie. Ak priznaný dôchodok nemá, napriek tomu, že dovŕšila dôchodkový vek, platí poistné na všetky druhy poistenia (teda starobné, invalidné, nemocenské aj poistenie v nezamestnanosti).

Ak fyzická osoba nemá priznaný dôchodok a pracuje na dohodu s pravidelným príjmom, platí tiež na všetky druhy poistenia. Ak pracuje na dohodu s nepravidelným príjmom, platí poistné na starobné a invalidné poistenie. Ak má uzatvorenú dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti (pričom je jedno, či s pravidelným, alebo nepravidelným príjmom) fyzická osoba, ktorej bol priznaný starobný dôchodok, platí poistné len na starobné poistenie. Z hľadiska platenia poistného na sociálne poistenie platí teda najmenej osoba, ktorá má priznaný starobný dôchodok a pracuje na niektorú z foriem dohody.

Dôchodok sa priznáva odo dňa, od ktorého patrí, najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku na dôchodok. Ak v roku 2015 požiadate o spätné priznanie dôchodku odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku (od 15. 4. 2014), starobný dôchodok vám bude vypočítaný k tomuto dňu tak, že sa vynásobí priemerný osobný mzdový bod obdobím dôchodkového poistenia a aktuálnou dôchodkovou hodnotou. O zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia od 15. 4. 2014 budete môcť požiadať až po ukončení tohto poistenia. Suma zvýšenia sa vypočíta tak, že sa vynásobí polovica dosiahnutých osobných mzdových bodov aktuálnou dôchodkovou hodnotou platnou k nasledujúcemu dňu po zániku dôchodkového poistenia.

Ak o priznanie starobného dôchodku požiadate od 1. 5. 2015 (teda nie spätne), k sume starobného dôchodku sa pripočíta suma určená ako súčin súčtu osobných mzdových bodov získaných za obdobie dôchodkového postenia po vzniku nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Takto určená suma starobného dôchodku sa zvýši o 0,5 % za každých 30 dní dôchodkového postenia získaných po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku.

Odpovedal: Ing. Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #práca na dohodu #otázky čitateľov