Predal som pozemok. Musím zaplatiť daň?

V roku 2008 som dostal od otca pozemky formou darovacej zmluvy, on vlastnil pozemok viac ako 5 rokov a nadobudol ho dedením. Ja som v roku 2013 predal časť pozemku za 13-tisíc eur. Musím z tohto príjmu zaplatiť daň a odvody? R. Babusa

25.03.2014 13:33
pozemok, pôda, pole, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Príjem z predaja nehnuteľnosti je oslobodený od dane z príjmov po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia do osobného vlastníctva. To znamená, že ak odo dňa nadobudnutia pozemku do dňa jeho predaja uplynulo viac ako 5 rokov, príjem je oslobodený a nevznikne vám žiadna daňová povinnosť v súvislosti s týmto druhom príjmu.

Za deň nadobudnutia pri nadobudnutí nehnuteľnosti darovaním sa považuje deň vkladu nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností. Keďže z otázky nie je známy tento deň nadobudnutia pozemku do vlastníctva predávajúceho, nemožno zaujať konkrétne stanovisko k oslobodeniu príjmu od dane z príjmov.

Ak by nebola splnená podmienka vlastníctva pozemku u predávajúceho minimálne päť rokov, potom by príjem podliehal dani z príjmov. Čiastkovým základom dane je príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie.

Do výdavkov možno zahrnúť: cenu pozemku zistenú súdnym znalcom v čase nadobudnutia, t. j. v čase darovania v roku 2008, finančné prostriedky preukázateľne vynaložené v súvislosti s predajom pozemku, napr. poplatok za sprostredkovanie predaja, za spracovanie kúpnej zmluvy, za vyhotovenie súdnoznaleckého posudku pri jeho predaji a podobne.

Odpovedala: Mgr. Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #pozemky #otázky čitateľov #daňová poradňa 2013 #predaj nehnuteľnosti