Vo forme paušálu si odpočítate maximálne 5 040 eur

Živnostníci si zo svojho minuloročného príjmu môžu odpočítať 40-percentné paušálne výdavky v maximálnej výške 5 040 eur. Do roku 2012 paušálne výdavky nemali horné obmedzenie.

21.03.2014 10:42
(typo - nepouzivat v orise) pero, rika, účet,...
Ilustračné foto.
debata
  • Stanovenie stropu na paušálne výdavky pocítia všetci živnostníci, ktorých ročný hrubý príjem prekračuje 12 600 eur. Čím vyšší niekto dosiahne zárobok, tým viac si bude musieť na daniach priplatiť.
  • Obmedzenie paušálnych výdavkov sa odrazí nielen na vyšších daniach, ale aj odvodoch. Keďže odvody sa počítajú zo zisku, živnostníkom, ktorí si uplatnia nižšie výdavky, vzrastie zisk, a preto bude vyšší aj ich vymeriavací základ, z ktorého platia odvody.
  • Živnostníci, ktorí sa chcú vyhnúť vyšším daniam a odvodom, môžu namiesto paušálnych výdavkov začať využívať skutočné výdavky. Spôsob preukazovania nákladov môžu zmeniť aj každý rok pred podaním daňového priznania na základe toho, čo sa im viac oplatí. Pri skutočných výdavkoch musia viesť účtovníctvo alebo daňovú evidenciu, čo pri paušálnych výdavkoch nie je potrebné.
  • Najviac sa zavedenie stropu na paušálne výdavky dotkne pravdepodobne falošných živnostníkov s vysokým príjmom, ktorí sú v skutočnosti zamestnancami. Keďže ich výdavky spojené s podnikaním sú len minimálne, nebudú si môcť vynahradiť zníženie paušálnych výdavkov reálnymi nákladmi.
  • Paušálne výdavky môžu využiť tí živnostníci, ktorí nie sú platcami DPH. Postačí im evidencia o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach. Nemusia odkladať žiadne bločky, ale len faktúry, ktoré oni vystavili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #živnostníci #daňová poradňa 2013 #paušálne výdavky