Môžem si odvody zahrnúť do výdavkov?

Môžem odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, ako SZČO, zahrnúť do svojich výdavkov pri výpočte dane z príjmu fyzických osôb za rok 2013?

20.03.2014 13:15
odvody, dane, mzda, dotazník, podpis, účet,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V roku 2013 som mal aj príjem z prenájmu nehnuteľnosti. V decembri 2013 som začal prenajímať aj druhú nehnuteľnosť. Súčet príjmov z obidvoch nehnuteľností bol však nižší, ako súčet výdavkov z obidvoch nehnuteľností (t. j. vykázaná strata z prenájmu), keďže som investoval do zariadenia tej druhej nehnuteľnosti (zoznam nábytku a všetkého vybavenia je súčasťou nájomnej zmluvy o prenájme). Mám vo svojom daňovom priznaní uvádzať aj príjem z prenájmu nehnuteľností alebo v ňom tento príjem vôbec nespomeniem? M. Hollý

Odpoveď:

Podľa § 19 ods. 3 písm. i) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov daňovými výdavkami sú aj poistné a príspevky hradené daňovníkom s príjmami podľa § 6 zákona o dani z príjmov (s príjmami z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti), ako aj poistné a príspevky, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca.

Ak daňovník v roku 2013 dosiahol okrem iných zdaniteľných príjmov aj príjmy z prenájmu nehnuteľnosti (§ 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov), pričom úhrn príjmov z prenájmu v roku 2013 presiahol sumu 500 eur (príjmy z prenájmu sú oslobodené vo výške 500 eur), potom ak úhrn všetkých zdaniteľných príjmov daňovníka za rok 2013 bol vyšší ako suma 1 867,97 eura, daňovník je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu B, v ktorom uvedie všetky svoje zdaniteľné príjmy za rok 2013.

Uvedené platí aj za predpokladu, že daňovník v roku 2013 dosiahol nižšie príjmy z prenájmu nehnuteľnosti ako výdavky, a teda vykázal nulový základ dane z príjmov z prenájmu nehnuteľnosti. Podľa § 6 ods. 6 zákona o dani z príjmov, ak preukázateľné daňové výdavky spojené s príjmom podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov (príjmy z prenájmu nehnuteľnosti) sú vyššie ako tieto príjmy, na rozdiel sa neprihliada (z príjmov z prenájmu nehnuteľnosti daňovník nemôže vykázať daňovú stratu).

Odpovedala: Mgr. Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #prenájom #živnostník #otázky čitateľov #daňová poradňa 2013