Živnostníci s paušálnymi výdavkami si priplatia na daniach

Živnostníci majú necelé tri týždne na to, aby priznali svoje príjmy za minulý rok. Podať daňové priznanie, ako aj zaplatiť daň je potrebné najneskôr v pondelok 31. marca.

15.03.2014 20:15
banka, poplatky, faktúra, klient, dane, odvody,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podnikatelia však musia priznať dane len v prípade, že ich hrubý zárobok za minulý rok prekročil stanovenú hranicu. „Daňovník je povinný podať daňové priznanie v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2013 presiahne sumu 1 867,97 eura,“ tvrdí hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Do tejto sumy sa ráta nielen príjem zo živnosti, ale aj zo zamestnania, z prenájmu, z kapitálového majetku či ostatné príjmy. Ak niekto napríklad zarobil zo živnosti vlani 1 500 eur, no zároveň mal ako zamestnanec príjem 10 000 eur, daňové priznanie podať musí.

Živnostníci podávajú daňové priznanie typu B. Príjmy aj výdavky zo živnosti sa zapisujú do tabuľky číslo 1, ktorá sa nachádza v šiestom oddiele. Každý vypíše vždy len tie oddiely a tie riadky daňového priznania, ktoré sa ho týkajú. Toto daňové priznanie je totiž určené aj pre príjmy z kapitálového majetku a ostatné príjmy. Okrem samotného priznania musia živnostníci vypísať aj Prílohu 1, ktorá je na konci daňového priznania. Uvedú do nej, koľko vlani zaplatili na odvodoch do zdravotnej a Sociálnej poisťovne.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom čaká najväčšia zmena tých živnostníkov, ktorí chcú naďalej využívať paušálne výdavky. Vláda totiž od minulého roku zaviedla ich hornú hranicu vo výške 5 040 eur ročne. Ešte pri podávaní daňového priznania za rok 2012 si mohli živnostníci odpočítať vo forme paušálnych výdavkov celých 40 percent z príjmov bez obmedzenia maximálnej sumy. Toto opatrenie pocítia všetci živnostníci, ktorých minuloročný hrubý príjem bol vyšší ako 12 600 eur.

Čím viac niekto zarába, tým viac si bude musieť pre obmedzenie paušálnych výdavkov priplatiť na daniach. Napríklad živnostník s hrubým príjmom 30-tisíc eur, ktorý zaplatil na odvodoch 3 000 eur, musel za rok 2012 odviesť štátu na daniach z príjmu 2 157 eur. Ak aj za minulý rok mal rovnaký príjem a znovu využije paušálne výdavky, bude teraz musieť poslať štátu 3 462 eur. Za rok 2012 si totiž formou paušálnych výdavkov mohol odpočítať 12 000 eur, teraz len 5 040 eur.

Živnostníci, ktorí chcú ušetriť, môžu namiesto paušálnych výdavkov začať využívať skutočné. Ak si však za celý minulý rok neodkladali bločky a faktúry, je teraz už neskoro rozmýšľať nad tým, ako ušetriť. Živnostníci, ktorí potrebujú viac času na prípravu daňového priznania alebo nemajú teraz dostatok peňazí, si môžu jednoduchým oznámením posunúť termín daňového priznania až o tri mesiace. Stačí, ak ho odovzdajú najneskôr 31. marca na daňovom úrade alebo ho v tento deň zašlú poštou. Živnostník v takom prípade nielen bude o tri mesiace neskôr musieť zaplatiť daň, ale tri mesiace neskôr začne platiť aj odvody do Sociálnej poisťovne podľa minuloročného zárobku. To znamená, že výška jeho odvodov sa zmení v októbri, a nie v júli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #živnostníci #daňová poradňa 2013