Daňové priznanie si odložili už tisícky ľudí a firiem

Takmer 10 tisíc daňovníkov oznámilo do začiatku tohto týždňa na miestne príslušnom daňovom úrade odklad daňového priznania k dani z príjmov za rok 2013.

13.03.2014 13:19
dane, daňový úrad, daňový, daňové, priznanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predĺženie lehoty na podanie daňového priznania sa týka rovnako fyzických aj právnických osôb. „Každý, kto si chce lehotu predĺžiť, je povinný to oznámiť daňovému úradu,“ informovala finančná správa.

Ak nemal daňovník príjmy zo zahraničia, môže si lehotu na podanie daňového priznania predĺžiť maximálne o tri mesiace. „Ak mal aj príjmy zo zahraničia, môže si čas na podanie predĺžiť maximálne o celých šesť kalendárnych mesiacov, a to na základe oznámenia podaného najneskôr do zákonnej lehoty, teda do 31. marca 2014,“ podotkla finančná správa.

Pokiaľ je firma platiteľom dane z pridanej hodnoty, oznámenie alebo žiadosť na predĺženie lehoty odošle elektronicky, a to prostredníctvom portálu finančnej správy. Ako ďalej uviedli daniari, na portáli finančnej správy sa nachádza formulár všeobecného podania, pričom do prílohy je možné vložiť citované oznámenie alebo žiadosť. Finančná správa o odložení daňového priznania nasledovne informuje Sociálnu poisťovňu a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý poskytnuté údaje posiela ďalej do jednotlivých zdravotných poisťovní.

V prípade, že je daňový subjekt v konkurze alebo v likvidácii, môže mu správca dane predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania rozhodnutím len na základe žiadosti daňového subjektu. Žiadosť však musí byť podaná najneskôr 15 dní pred uplynutím zákonnej lehoty.

V roku 2012 si lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2011 predĺžilo na základe oznámenia celkovo 57 565 fyzických osôb a 37 628 právnic­kých osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #odklad daňového priznania