Otázky a odpovede: O prijímateľoch dvoch percent z dane

Kto môže byť prijímateľom dvoch percent z dane, aké má povinnosti?

10.03.2014 07:00
debata

Kto môže byť prijímateľom?
Občianske združenie, nadácia, neinvestičný fond, nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby, účelové zariadenie cirkvi a náboženskej spoločnosti, organizácia s medzinárodným prvkom, Slovenský Červený kríž, subjekty výskumu a vývoja, Protidrogový fond, Fond rozvoja odborného vzdelávania a prípravy.

Na aký účel sa môže príjem z 2 % použiť?
Ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum, organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti.

Koľko stojí registrácia u notára do zoznamu príjemcov 2 %?
Registrácia u notára stojí asi 55 eur. Jeho konkrétna výška závisí od počtu overovaných listín a požadovaného počtu odpisov.

Čo musí prijímateľ spĺňať pri registrácii?
Organizácia, ktorá chce byť prijímateľom, musí byť staršia, ako jeden rok, t. j. prijímateľ vznikol najneskôr v priebehu kalendárneho roka, ktorý predchádza roku, v ktorom sa preukazuje splnenie podmienok, nemá nedoplatok na dani v deň bezprostredne nasledujúci po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania, preukáže, že nemá nedoplatok na povinnom poistnom, potvrdením príslušného orgánu, nie starším ako 30 dní, a preukáže, že má zriadený účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, potvrdením banky alebo pobočky zahraničnej banky, nie starším ako 30 dní, a oznámi číslo tohto účtu.

Čo robiť, ak sa údaje zmenia počas roka?
S dokladmi, ktoré potvrdzujú zmenu je potrebné navštíviť notára a požiadať o jej vykonanie v zozname prijímateľov.

Aké má prijímateľ povinnosti?
Ak organizácia má z príjmu 2 % vyššiu sumu ako 3 319,39 eura, je povinná do 16 mesiacov odo dňa zverejnenia ročného prehľadu prijímateľov zverejniť presnú špecifikáciu ich použitia v Obchodnom vestníku. Teda ak sa organizácia registrovala do zoznamu v roku 2010 a v roku 2011 prijala nad 3 319,39 eura, tak do 31. 5. 2013 musí zverejniť v Obchodnom vestníku, na aký účel prijaté prostriedky minula. Do 31. 5. musí byť špecifikácia už zverejnená. Prijímateľ, ktorý mal z 2 % príjem vyšší ako 33 000 eur, je povinný najneskôr do 30 dní od prijatia tejto sumy zriadiť osobitný účet v banke, na ktorom vedie len prijatie a čerpanie podielu zaplatenej dane (2 %), pričom finančné prostriedky zodpovedajúce podielu zaplatenej dane prijaté v príslušnom roku pred uvedeným obdobím znížené o použité sumy prijímateľ prevedie na tento účet do 30 dní od povinnosti jeho zriadenia. Číslo osobitného účtu je povinný nahlásiť notárovi každoročne.

Čo sa stane, ak organizácia nesplní niektorú podmienku?
Notárska komora SR takúto organizáciu nezaradí do zoznamu prijímateľov.

Ako postupovať, ak organizácia bola zo zoznamu vyradená aj napriek tomu, že povinnosti splnila?
Treba kontaktovať Notársku komoru SR s číslom Obchodného vestníka a s číslom špecifikácie, pod ktorými došlo k zverejneniu použitia prijatých prostriedkov. Zverejnenie musí obsahovať presné identifikačné údaje organizácie, rok registrácie a rok príjmu 2 % a presnú špecifikáciu, na aký účel boli financie použité.

Dá sa proti rozhodnutiu Notárskej komory o vyradení organizácie odvolať?
Nie. Zákon nepozná takúto možnosť.

Ak organizácia neminie všetky prijaté peniaze, musí ich vrátiť?
Áno. Ak prijímateľ nepoužije poskytnutý podiel zaplatenej dane najneskôr do konca roka nasledujúceho po roku, v ktorom mu bol podiel zaplatenej dane poukázaný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #2% dane