Živnostníci, ktorí si platia nízke odvody, dostanú aj malý dôchodok

Až deväť z desiatich živnostníkov si platí najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne. Mesačne tak na sociálnom poistení platia 133 eur, čo je výrazne menej, ako odvody zamestnancov. Vďaka tomu je čistý príjem podnikateľov vyšší ako v prípade zamestnancov, ktorí majú rovnaký hrubý príjem.

22.02.2014 06:30
zamestnanci, zamestnanec, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Nízke odvody sa im však v budúcnosti môžu vypomstiť, keď budú žiadať o dôchodok. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. A keďže minimálne odvody sa platia z polovice priemernej mzdy, bol by aj dôchodok živnostníka, ktorý si celý život platil minimálne odvody, približne polovičný v porovnaní so zamestnancom, ktorý poberal priemerný plat.

Podľa súčasných pravidiel by mal podnikateľ, ktorý si celý život platil najnižšie možné odvody, dostať dôchodok približne vo výške 222 eur. Priemerný dôchodok pritom dosahuje takmer 400 eur. Aj keď sa Sociálna poisťovňa nestretáva s prípadmi, že by si niekto celý život platil odvody len z minimálneho vymeriavacieho základu, bude dôchodok živnostníkov pravdepodobne výrazne nižší ako pri zamestnancoch. V prípade, že podnikateľ bude po dosiahnutí dôchodkového veku odkázaný len na penziu od štátu, bude sa tak musieť výrazne uskromniť.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Vyššie odvody sa odrazia na nemocenských dávkach.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Podobné je to aj v prípade nemocenských dávok. Suma, ktorú dostane živnostník v prípade choroby, sa priamo odvíja od výšky odvodov, ktoré si platí. A tak podnikateľ s minimálnymi odvodmi, ktorý bude 30 dní chorý, dostane nemocenskú dávku v celkovej výške 201 eur. Ak by ochorel zamestnanec s priemernou mzdou, Sociálna poisťovňa by mu za rovnaký počet dní práceneschopnosti mala vyplatiť približne 416 eur.

Na dávku v nezamestnanosti živnostníci vôbec nemajú nárok, pretože nie sú povinne poistení pre prípad straty zamestnania. Môžu sa však poistiť dobrovoľne. Rovnako môžu živnostníci uzatvoriť dobrovoľné nemocenské či dôchodkové poistenie. Aj pri dobrovoľnom poistení existuje minimálny vymeriavací základ, ktorý je v rovnakej výške ako pri povinnom poistení. Keďže minimálny vymeriavací základ je na úrovni polovice priemernej mzdy, živnostník, ktorý sa poistí dobrovoľne z minimálnej sumy, by mal byť na tom z hľadiska dávok rovnako ako zamestnanec s priemerným platom.

Čím neskôr si niekto začne platiť dobrovoľné odvody, tým viac bude musieť mesačne platiť, aby dosiahol slušnejší dôchodok. Ak si totiž budete platiť dobrovoľné poistenie dlhší čas, stačí posielať do poisťovne menej peňazí. A ak by ste sa poistili až pár rokov pred dosiahnutím dôchodkového veku, museli by ste si zvoliť vyšší vymeriavací základ, aby sa vaša penzia výraznejšie zvýšila.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #starobný dôchodok #nemocenské dávky