Živnostníci si môžu termín na priznanie daní znovu posunúť

Začiatok roka je pre živnostníkov väčšinou najstresujúcejšie obdobie. Musia totiž priznať a zaplatiť dane. Kým za zamestnancov môže túto povinnosť vysporiadať zamestnávateľ prostredníctvom ročného zúčtovania daní, podnikatelia sa vypĺňaniu daňového priznania nemôžu vyhnúť.

13.02.2014 06:30
penzia, dôchodok, predčasný, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Povinnosť podať daňové priznanie z príjmov dosiahnutých za rok 2013 majú do 31. 3. 2014 všetci daňovníci, ktorých zdaniteľné príjmy za rok 2013 presiahli sumu 1 867,97 eura,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Ak živnostník vlani zarobil menej, nemusí podávať daňové priznanie ani platiť daň.

Po roku majú podnikatelia znovu možnosť jednoduchým oznámením získať odklad na podanie daňového priznania až o tri mesiace. „Oznámenie musí daňovník poslať najneskôr do lehoty na podanie daňového priznania, teda do 31. 3. 2014. V minulom roku mohli odkladať termín na podanie daňového priznania len subjekty, ktorých súčasťou zdaniteľných príjmov boli príjmy zo zahraničia,“ hovorí Macíková. V tomto roku netreba odklad na podanie priznania nijako zdôvodňovať.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké chyby robia živnostníci najčastejšie v daňových priznaniach.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Okrem podnikateľov, ktorí nestíhajú spracovať daňové priznanie do konca marca, sa oplatí požiadať o odklad aj tým, ktorí majú platiť daň. Namiesto toho, aby daň zaplatili v marci, ju zaplatia až v júni. Zatiaľ môžu peniaze vložiť napríklad na sporiaci účet alebo termínovaný vklad.

Ľuďom, ktorí požiadajú o odklad daňového priznania, sa automaticky posunie aj termín, od ktorého začnú platiť odvody v novej výške do Sociálnej poisťovne. Ak podáte priznanie v marci, odvody z minuloročného príjmu začnete platiť začiatkom augusta. V prípade, že priznanie podáte v júni, novú sumu odvodov budete platiť až od novembra. Napríklad ak na základe minuloročného príjmu niekomu vzrastú odvody, bude vďaka odloženému priznaniu ešte tri mesiace platiť odvody v pôvodnej nižšej sume. Naopak, ak by vám výška sociálnych odvodov mala klesnúť, oplatí sa vám podať priznanie už v marci.

Živnostníci podávajú daňové priznanie typu B. Musia pritom použiť schválené tlačivo pre rok 2013. Keďže sa daňové priznanie znovu zmenilo, nie je možné priznať dane na minuloročnom formulári. Súčasťou daňového priznania je aj príloha, do ktorej sa vypĺňajú údaje na účely sociálneho a zdravotného poistenia. Živnostníci musia vyplniť a podpísať aj túto prílohu. Uvedú do nej, koľko vlani zaplatili na odvodoch do zdravotnej a Sociálnej poisťovne.

Okrem papierového tlačiva možno využiť aj elektronický formulár v aplikácii eDane alebo na portáli Finančnej správy. Výhodou vyplnenia tlačiva v počítači je, že daňovníka upozorní na prípadné chyby a automaticky zaňho vypočíta daňový základ, nezdaniteľnú časť či výšku dane. Doteraz však elektronické formuláre daňových priznaní k dani z príjmov za rok 2013 neboli sprístupnené. To znamená, že kto by chcel priznať dane už teraz, musí použiť papierové tlačivá.

Podnikatelia, ktorí využívajú paušálne výdavky, prvýkrát pocítia ich výrazné obmedzenie. Vlani dostali paušálne výdavky strop vo výške 5 040 eur ročne. Dotkne sa to všetkých živnostníkov, ktorí za minulý rok zarobili v hrubom viac ako 12 600 eur. Čím vyšší mal niekto príjem, tým vyšší dosah bude mať naňho toto obmedzenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #živnostníci #daňová poradňa 2013