Musím podať priznanie?

Som 82-ročný nepracujúci dôchodca a za rok 2013 som mal tieto príjmy: dôchodok 4 893 eur, odmenu za výkon dôverníka v bytovke 342 eur (z ktorej správca bytovky zrazil daň 65 eur), za prenájom pozemku pre energetickú spoločnosť 706 eur. Musím podať daňové priznanie, aký typ a ako ho vyplním? Musím sa, alebo mal som sa, registrovať na daňovom úrade ako platca dane a ako, sú na to predpísané tlačivá? Ak mi vznikne povinnosť zaplatiť daň, dokedy ju musím zaplatiť a na aký účet? Ing. Peter Petrek

12.02.2014 10:54
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vo vami uvedenom prípade ste v roku 2013 poberali zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (342 eur) a príjem z prenájmu pozemku (706 eur) v úhrnnej sume 1 048 eur. To znamená, že nemáte povinnosť podať daňové priznanie, keďže zdaniteľný príjem nepresiahol sumu 1 867,97 eura.

Ako poberateľ starobného dôchodku môžete využiť inštitút minimálnej výšky dane, t. j. podať daňové priznanie typu B, v ktorom uvediete do V. oddielu príjmy zo závislej činnosti (odmenu dôverníka) z tlačiva Potvrdenie o zdaniteľnom príjem za rok 2013, ktoré je povinný vystaviť zamestnávateľ (správca bytov). Toto potvrdenie je povinnou súčasťou daňového priznania.

Príjmy z prenájmu pozemku dosiahnuté na základe zmluvy o prenájme uvediete do VI. oddielu priznania v r. 10 v sume 206 eur (do daňového priznania sa uvádzajú zdaniteľné príjmy, pri príjme z prenájmu sa uplatní oslobodenie vo výške 500 eur poznámka o oslobodení sa uvedie aj do XIV. oddielu). Pri výpočte daňovej povinnosti v r. 92 uvediete nulu.

Keďže vám z odmeny dôverníka bol zrazený preddavok na daň (sumu 85 eur uvediete v r. 102) a daňová povinnosť je nula, výsledkom je preplatok na dani (r. 109). V daňovom priznaní treba vyplniť aj žiadosť o vrátenie daňového preplatku (XV. oddiel).

Vzhľadom na to, že prenajímate pozemok, nemáte povinnosť registrovať sa na daňovom úrade. Túto povinnosť majú fyzické osoby a právnické osoby, ktoré prenajímajú napr. byt alebo dom, resp. ich časť.

Odpovedala: Mgr. Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #otázky čitateľov #daňová poradňa 2013