Dostanem celú prémiu, aj keď som nerobil celý rok?

Otázky a odpovede o zamestnaneckej prémii.

03.02.2014 12:08
práca, zamestnanec, zamestnávateľ, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dostanem celú zamestnaneckú prémiu, aj keď som vlani pracoval len osem mesiacov?

Nárok na prémiu v plnej výške majú len tí ľudia, ktorí odpracovali celých 12 mesiacov. Ak niekto pracoval kratšie, dostane pomernú časť prémie. Za osem mesiacov tak zamestnanec dostane dve tretiny z celoročnej prémie.

Celý rok som pracoval za minimálnu mzdu. Okrem toho som prenajímal jednu izbu v byte za 40 eur mesačne. Môžem napriek tomu požiadať o prémiu?

Keďže váš príjem z prenájmu za rok neprekročil 500 eur, nejde o zdaniteľný príjem. Nie je ho preto potrebné uviesť do daňového priznania ani zdaniť. To znamená, že sa pri posudzovaní nároku na zamestnaneckú prémiu naň neprihliada. Ak splníte všetky ostatné podmienky, mali by ste prémiu dostať.

Môžem si zároveň uplatniť nezdaniteľnú časť na nepracujúcu manželku a získať zamestnaneckú prémiu?

Zamestnanecká prémia je nastavená tak, že sa znižuje s rastúcim príjmom. Nulová je od príjmu, pri ktorom si zamestnanec môže odrátať celú nezdaniteľnú časť na seba. Aby si mohol uplatniť nezdaniteľné minimum na nepracujúcu manželku, musí zarobiť ešte viac. To znamená, že nie je možné získať aj prémiu a zároveň si uplatniť nezdaniteľné minimum na nepracujúcu manželku.

Vlani som pracoval len na dohodu, pričom som celkovo zarobil 2 500 eur. Patrí mi prémia?

Keďže pri posúdení nároku na zamestnaneckú prémiu sa neberú do úvahy tie mesiace, počas ktorých zamestnanec mal príjmy len na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nespĺňate podmienku, že ste mali posudzované príjmy aspoň počas šiestich mesiacov. Preto nemôžete dostať prémiu.

Minulý rok som pracoval za minimálnu mzdu. Okrem toho som zarobil aj tisíc eur na živnosť. Môžem požiadať o prémiu?

Keďže ste mali príjem z podnikania, nemôžete dostať zamestnaneckú prémiu bez ohľadu na to, že ste pre zamestnávateľa celý rok pracovali za minimálnu mzdu.

Do konca júla som bol nezamestnaný. Od augusta pracujem za 600 eur v hrubom, môj minuloročný príjem tak bol 3 000 eur, čo je menej ako 12–násobok minimálnej mzdy. Mám nárok na prémiu?

Na to, aby ste mohli získať prémiu, musíte mať príjem aspoň počas šiestich mesiacov. Keďže ste pracovali len päť mesiacov, nemáte na ňu nárok, aj keď ste celkovo zarobili menej ako 12-násobok minimálnej mzdy.

V januári a vo februári som pracoval za 500 eur. Dostal som však výpoveď, dva mesiace som bol nezamestnaný a od apríla som sa zamestnal za 350 eur. Môžem dostať prémiu?

Váš celoročný príjem bol nižší ako 12-násobok minimálnej mzdy a pracovali ste celkovo desať mesiacov, preto máte nárok na prémiu. Keďže ste však nepracovali celý rok, dostanete len pomernú časť prémie za mesiace, ktoré ste odpracovali.

Popri dôchodku som celý minulý rok pracoval za minimálnu mzdu. Mám nárok na prémiu od štátu?

Ak ste poberali starobný dôchodok už od začiatku minulého roku alebo vám bol spätne priznaný k začiatku roku, nemáte nárok na zamestnaneckú prémiu. V prípade, že vám dôchodok bol priznaný až počas roka, môžete ju dostať.

Minulý rok som pracoval za 330 eur. Zároveň som prenajímal byt za 500 eur mesačne. Dostanem prémiu?

Ľudia, ktorí chcú získať prémiu, nesmú mať príjem z prenájmu. O prémiu preto nemôžete požiadať.

Vlani som predal byt, ktorý som vlastnil už viac ako päť rokov, a preto som neplatil daň. Ovplyvní tento predaj nárok na moju zamestnaneckú prémiu?

Príjem z predaja bytu, ktorý vlastníte viac ako päť rokov, je oslobodený od dane. Nárok na zamestnaneckú prémiu však ovplyvňuje len zdaniteľný príjem. Ak splníte všetky ostatné podmienky, mali by ste ju dostať bez ohľadu na to, za koľko ste byt predali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #zamestnanecká prémia