Aké dávky dostane zamestnanec a aké živnostník

Živnostníci platia v porovnaní so zamestnancami výrazne nižšie odvody. To sa odzrkadlí aj na dávkach, ktoré dostanú zo Sociálnej poisťovne.

03.02.2014 10:13
dôchodok, dôchodca, peniaze, investor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nemocenská dávka

  • Výška nemocenskej dávky sa od 1. do 3. dňa práceneschopnosti pohybuje na úrovni 25 % z denného vymeriavacieho základu a od 4. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti dosahuje 55 % z denného vymeriavacieho základu. Zamestnancom prvých desať dní práceneschopnosti vypláca nemocenské zamestnávateľ, od 11. dňa ho platí Sociálna poisťovňa.
  • Ak zamestnanec vlani zarábal celý rok 800 eur mesačne, čo je približne priemerná mzda na Slovensku, jeho denný vymeriavací základ sa bude takisto počítať z tohto platu. V prípade, že bude chorý 30 dní, dostane na nemocenskom celkovo 410 eur.
  • V prípade, že si živnostník vlani platil odvody z minimálneho vymeriavacieho základu 393 eur, dostane v prípade 30-dňovej práceneschopnosti nemocenskú dávku vo výške 201,56 eura. V porovnaní so zamestnancom s priemerným platom tak nedostane ani polovicu peňazí.

Ošetrovné

  • Výška ošetrovného je 55 % denného vymeriavacieho základu na všetky dni, pričom ho možno poberať maximálne desať kalendárnych dní.
  • Ak zamestnanec vlani zarábal 800 eur mesačne, dostane za každý deň ošetrovania chorého člena rodiny 14,46 eura. Za desať dní tak dostane 144,60 eura.
  • Živnostník, ktorý si minulý rok platil minimálne odvody, má v tomto roku nárok na ošetrovné za jeden deň vo výške 7,11 eura. Za desať dní tak výška ošetrovného dosiahne 71,10 eura. Živnostník tak v porovnaní so zamestnancom dostane ošetrovné ani nie v polovičnej výške.

Starobný dôchodok

  • Výška starobného dôchodku sa počíta ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, počtu odpracovaných rokov a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Tá je v tomto roku na úrovni 10,2524 eura. Priemerný osobný mzdový bod sa odvíja od osobných mzdových bodov získaných v jednotlivých rokoch. A tie sa zase odvíjajú od mzdy zamestnanca respektíve od vymeriavacieho základu, z ktorého si živnostník platil odvody.
  • Ak o starobný dôchodok požiada zamestnanec, ktorý odpracoval 42 rokov a celý život dosahoval príjmy na úrovni priemernej mzdy, mal by v tomto roku dostať dôchodok na úrovni 439,20 eura.
  • V prípade, že o starobný dôchodok požiada živnostník, ktorý takisto odpracoval 42 rokov, no celý život platil minimálne odvody, mal by dostať dôchodok 231,10 eura. Jeho dôchodok tak bude o vyše 200 eur nižší ako v prípade zamestnanca s priemernou mzdou. V praxi sa však Sociálna poisťovňa nestretáva s prípadmi, že by si niekto celý život platil len minimálne odvody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #zamestnanci #živnostníci