Príjem z prenájmu nehnuteľnosti treba zdaniť do konca marca

Termín podania daňových priznaní sa blíži. Do konca marca treba zdaniť príjem z prenájmu nehnuteľnosti. Mnohí prenajímatelia sa však v daniach nevyznajú a netušia, či sa daňová povinnosť vzťahuje aj na nich.

29.01.2014 06:30
dedičstvo, hypotéka, stavebné, sporenie, úver, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Vlastníci, ktorí prenajímajú svoje nehnuteľnosti, by sa mali čo najskôr informovať, aké sú ich povinnosti, pod pôsobnosť, ktorého úradu patria, ako treba vyplniť daňové priznanie a daň v akej výške majú zaplatiť, " hovorí daňová poradkyňa Renáta Kuľhová.

Daňové priznanie nepodáva každý prenajímateľ bytu. "Ak fyzická osoba prenajala nehnuteľnosť na základe uzavretej nájomnej zmluvy, pričom nejde o prenájom nehnuteľnosti vykonávaný na základe živnostenského oprávnenia, príjem dosiahnutý z takéhoto prenájmu sa považuje za príjem podliehajúci dani, ktorý je potrebné priznať v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzických osôb, " vysvetľuje Kuľhová. Za daňovníka sa považuje každá osoba, ktorá uzatvorila zmluvu o nájme nehnuteľnosti alebo jej časti. Nemusí ísť výlučne o majiteľa nehnuteľnosti, môže to byť každý spolumajiteľ nehnuteľnosti alebo jeden zo spolumajiteľov, alebo nájomca, ak prenajíma nehnuteľnosť ďalej.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Kto chce prenajať nehnuteľnosť, musí sa zaregistrovať.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Daňovú povinnosť je podľa poradkyne z dosiahnutých príjmov z prenájmu daňovník povinný vysporiadať osobne podaním daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb za príslušné zdaňovacie obdobie. "Daňovník je povinný podať daňové priznanie v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2013 presiahne sumu 1 867,97 eura. Príjem z prenájmu bytu alebo domu je oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za príslušné zdaňovacie obdobie. Daňovník preto zahrnie do základu dane len príjem z prenájmu nehnuteľností presahujúci sumu 500 eur, " upozorňuje Kuľhová.

Okrem toho, že ste povinný odviesť daň z príjmu z prenájmu nehnuteľnosti, sa na vás vzťahuje aj registračná povinnosť. Každý, kto prenajíma nehnuteľnosť alebo len jej časť, sa totiž musí zaregistrovať na daňovom úrade podľa miesta trvalého bydliska. Urobiť tak musí v lehote do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom prenajal byt. V prípade, ak ste byt začali prenajímať v januári, ste teda povinní sa registrovať na daňovom úrade do konca februára. Zaregistrovať sa musia aj osoby, ktoré prenajímajú len časť nehnuteľnosti – napríklad jednu izbu v dome. Mnohí o tejto povinnosti netušia, platí však od roku 2010. Predtým platilo, že registrovať sa museli len tí, čo prenajímali celý byt alebo dom. "Registračná a oznamovacia povinnosť sa týka aj fyzickej osoby, ktorá prenajíma iba časť bytu, nebytového priestoru alebo nehnuteľnosti okrem pozemku, " hovorí poradkyňa.

V prípade, ak si prenajímateľ povinnosti nesplní, hrozí mu pokuta až do výšky 20-tisíc eur. Pokutu nemožno uložiť, ak uplynulo päť rokov od konca roka, v ktorom sa daňovník dopustil správneho deliktu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #prenájom #daňové priznanie #daňová poradňa 2013