Pri prenájme si možno odpočítať 500 eur a skutočné výdavky

Prenajímatelia prišli od minulého roku o možnosť odpočítať si zo svojho príjmu paušálne výdavky. Pri podávaní daňového priznania si tak môžu odpočítať už len reálne vynaložené náklady.

27.01.2014 10:33
Prenájom, hypotéka, bývanie, reality, kľúče,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Naďalej však majú možnosť odrátať si zo svojho príjmu nezdaniteľnú sumu vo výške 500 eur ročne. Ak niekto zarobí na prenájme menej ako 500 eur, nemusí vôbec podávať daňové priznanie ani platiť daň. V prípade, že niekto zarobí viac, uvedie do daňového priznania už len príjem znížený o túto sumu. Ak napríklad niekto má príjem z prenájmu vo výške 2 000 eur, napísal by do daňového priznania len zárobok vo výške 1 500 eur.

V rovnakom pomere, ako si niekto zníži vďaka odpočítaniu 500 eur svoje príjmy, si musí znížiť aj svoje výdavky. Napríklad ak má niekto celkový príjem z prenájmu 2 000 eur a do daňového priznania uvedie 1 500 eur, znamená to, že sem uviedol tri štvrtiny svojho celkového príjmu. Môže sem takisto uviesť len tri štvrtiny výdavkov. Ak by boli jeho výdavky vo výške 1 000 eur, napísal by sem výdavky len vo výške 750 eur.

Dôchodcovia, ktorí okrem prenájmu nemajú iný zárobok, môžu využiť to, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane sa vôbec nezdaňuje. Rozhoduje pritom až zárobok po odpočítaní 500-eurovej nezdaniteľnej sumy. To znamená, že ak im po odpočítaní tejto sumy zostane príjem nižší ako 1 867,97 eura, nemusia vôbec podávať daňové priznanie ani platiť daň.

V prípade, že byt prenajímajú manželia, ktorí ho vlastnia v bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu si príjem z prenájmu rozdeliť podľa vlastnej dohody. Každý z nich si pritom môže zo svojho príjmu odpočítať 500 eur. V prípade, že okrem prenájmu nemajú iný príjem a po odrátaní 500 eur obom zostane menej ako 1 867,97 eura, nemusia vôbec platiť daň. To znamená, že celkovo môžu na prenájme zarobiť až 4 735,94 eura a nezaplatia žiadne dane. Ak by títo penzisti mali aj príjem zo zamestnania či zo živnosti, je potrebné do celkového príjmu započítať aj tento zárobok a až na základe jeho výšky sa rozhodne, či je príjem oslobodený od dane alebo nie.

Pre manželov, ktorí zarobia z prenájmu vyššiu sumu, a preto už musia zaplatiť daň, je výhodné, ak si zárobok rozdelia nerovnomerne, tak aby jeden z nich nemusel vôbec platiť daň. To znamená, že jeden z nich si dá príjem vo výške polovice nezdaniteľnej časti základu dane zvýšený o 500 eur, čo je 2 367,97 eura. Ak by mala tento príjem manželka, nemusí vôbec platiť daň. Len jej muž zdaní zvyšnú časť zárobku. Zaplatí však na dani menej, ako keby si zárobok rozdelili na polovicu a obaja museli platiť daň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #prenájom #daňové priznanie #daňová poradňa 2013