Penzistom, pracujúcim, aj rodinám štát pridá. Avšak len minimálne

Penzie, príspevky pre rodiny s deťmi, ale aj dávky, ktoré ľudia dostávajú za svoje zaplatené odvody budú tento rok vyššie. Je to vďaka pravidelnej valorizácii, ale aj vyšším maximálnym vymeriavacím základom.

04.01.2014 06:30
dochodok, dôchodcovia, dôchodca, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Prídavok na dieťa, ktorý dostáva viac ako milión detí sa zvýši len nepatrne, o štyridsať centov. O tri eurá vzrástol rodičovský príspevok. Zvýšil sa z minuloročných 199,60 eura na 203,20 eura. Rodičia dvojičiek dostanú 254, rodičia trojičiek 304,80 eura.

Dôchodky dostáva na Slovensku asi približne 1,3 milióna ľudí. Zvyšujú sa opäť o pevnú sumu. Každému starobnému dôchodcovi sa penzia zvýši o 8,80 eura, predčasným dôchodcom o 8,90 eura. Pozostalostné penzie vzrastú o 5,70 eura, siroty dostanú navyše tri eurá. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o 7,80 eura, ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú 4,50 eura.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ľudia v núdzi budú mať dávku za zásluhy.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Novopriznaných penzií sa zas dotkne vyššia aktuálna dôchodková hodnota, ale aj väčšia solidárnosť v penzijnom systéme, vďaka ktorej tí lepšie zarábajúci prispejú na dôchodok ľudí s nižším príjmom.

Dôležitou veličinou, ktorá ovplyvní výšku vášho budúceho dôchodku je hodnota priemerného osobného mzdového bodu. Ak človek, ktorý odchádza do dôchodku zarába v hrubom viac ako tisíc eur tento rok sa z hodnoty jeho priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 bude započítavať len 76 %, kým v roku 2013 to bolo 80 %. Pri odchode do dôchodku ale získajú ľudia, ktorí zarábajú menej ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa vlani pripočítala k budúcej penzii 17 percent navyše, tento rok to však už bude 18 percent.

Nová aktuálna dôchodková hodnota ovplyvní aj to, koľko peňazí Sociálna poisťovňa pridá pracujúcim dôchodcom. Ľuďom, ktorí popri poberaní dôchodku pracujú, sa zvýšenie vypočíta ako polovica osobných mzdových bodov vynásobená aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Vďaka tomu, že sa zvýšil aj všeobecný vymeriavací základ, ktorý zase ovplyvňuje osobný mzdový bod, malo by byť zvýšenie dôchodku približne rovnaké ako v minulom roku.

Všetci zamestnanci už v januárovej výplate pocítia vyššiu nezdaniteľnú časť základu dane. Aj v prípade, že sa im nezvýšil plat, mali by vďaka vyššiemu nezdaniteľnému minimu dostať v čistom približne o jedno euro viac.

Väčšina živnostníkov sa naopak musí pripraviť na pokles čistého príjmu. Keďže od januára za zvýšil minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí odvody až 90 percent všetkých podnikateľov, z 393 na 402,50 eura, vzrastú minimálne odvody do Sociálnej poisťovne o 3,15 eura a do zdravotnej poisťovne o 1,33 eura. Za rok si tak navyše priplatia na odvodoch takmer 54 eur.

Od tohto roku však už budú z vyšších odvodov aj profitovať. Vďaka tomu, že sa vlani výrazne dvihol minimálny vymeriavací základ, budú môcť tento rok dostať vyššie nemocenské dávky. Živnostník, ktorý si platí minimálne odvody, mohol vlani dostať v prípade 30-dňovej práceneschopnosti nemocenskú dávku vo výške 174,32 eura. Tento rok by mal už dostať 201,56 eura.

Po prvý raz od roku 2009 sa valorizuje základná dávka v hmotnej núdzi. Ľudí v núdzi však čakajú aj ďalšie zmeny, ak budú chcieť dávky dostať, budú musieť byť aktívni. Inak sa bude vyplácať aj ochranný príspevok a sprísnili sa podmienky na vznik nároku na aktivačný príspevok.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #rodičovský príspevok #starobný dôchodok #dávka v hmotnej núdzi #živnostníci #prídavok na dieťa