Dostanem materské?

U svojho zamestnávateľa mám zmluvu na dobu určitú, ktorá uplynie 30. decembra 2013. V súčasnosti som však na rodičovskej dovolenke, preto nepredpokladám, že by zamestnávateľ so mnou predĺžil zmluvu. Chcela by som vedieť, či ak počas rodičovskej dovolenky znovu otehotniem a na materskú nastúpim ešte pred skončením súčasnej rodičovskej dovolenky, budem mať nárok na materské, aj keď v tom čase už nebudem zamestnaná. Ako sa mi v takom prípade vypočíta materské? Mária M.

19.12.2013 15:12
dieťa, rodina, rodič, rodičia, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Uvádzate, že máte uzatvorenú zmluvu na dobu určitú do 30. decembra 2013 a momentálne ste na rodičovskej dovolenke. Plánujete ďalšie dieťa a pýtate sa, či vám vznikne nárok na materské.

Počas rodičovskej dovolenky máte prerušené nemocenské poistenie zamestnanca z dôvodu rodičovskej dovolenky. Keďže vznik prerušenia nemocenského poistenia sa posudzuje rovnako ako zánik nemocenského poistenia, ak je ukončený pracovný pomer počas rodičovskej dovolenky, neplynie ochranná lehota. V takom prípade nie je splnená jedna zo základných podmienok priznania nároku na materské – nemáte existujúce nemocenské poistenie ku dňu vzniku nároku na materské ani vám neplynie ochranná lehota k tomuto dňu. To znamená, že ak by ste otehotneli a zamestnávateľ by s vami ukončil pracovný pomer počas rodičovskej dovolenky ešte pred vznikom nároku na ďalšie materské, nárok na materské by vám nevznikol.

Aby vám vznikol nárok na materské, je potrebné, aby vám pracovný pomer trval až ku dňu vzniku nároku na ďalšiu materskú (v takom prípade by došlo po ukončení rodičovskej dovolenky a nástupom na ďalšiu materskú dovolenku k obnoveniu nemocenského poistenia). Výška materského by sa vtedy určila z pravdepodobného vymeriavacieho základu. Ten by zodpovedal mesačnému hrubému príjmu, ktorý by ste dosiahli v zamestnaní za mesiac, v ktorom vám vznikne nárok na materské.

Odpovedala Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poradňa #materské #otázky čitateľov