Od januára sa menia dane i odvody

Väčšina zamestnancov by si mala od januára polepšiť. Vďaka tomu, že sa zvýši nezdaniteľná časť základu dane, vzrastie aj ich mzda.

06.12.2013 06:30
pracujúci, dôchodca, dôchodok, práca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tomto roku je od dane oslobodený príjem do výške 3 735,94 eura, čo je 311,32 eura mesačne. Od januára sa nezdaniteľná suma zvýši na 3 803,33 eura, teda 316,94 eura mesačne. Pre väčšinu zamestnancov to bude znamenať, že ak budú mať rovnaký hrubý príjem ako v tomto roku, v čistom dostanú o jedno euro viac.

Rovnako ako vzrastie nezdaniteľné časť na daňovníka, sa zvýši i nezdaniteľná suma na nepracujúcu manželku, respektíve manžela. Tú si však možno odpočítať až naraz za celý rok.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Živnostníci budú platiť sociálne odvody od vyššieho príjmu.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Vďaka vyššiemu životnému minimu sa posunie aj hranica, od ktorej sa nezdaniteľné minimum znižuje. To znamená, že plnú sumu životného minima bude môcť využiť viac ľudí. V tomto roku sa nezdaniteľná časť základu dane začala znižovať pri plate vo výške 1 872 eur, v budúcom roku to bude od platu 1 906 eur.

Lepšie zarábajúci si priplatia aj na odvodoch. Keďže maximálny vymeriavací základ, z ktorého sa platia odvody, sa počíta ako päťnásobok priemernej mzdy spred dvoch rokov, budú sa od januára platiť odvody až do platu vo výške 4 025 eur. V tomto roku sa odvody platili maximálne zo sumy 3 930 eur.

Vďaka vyššiemu nezdaniteľnému minimu si polepšia aj živnostníci. Tí si však nezdaniteľnú sumu môžu odpočítať až naraz za celý rok pri podávaní daňového priznania. Zamestnancom môžu nezdaniteľnú časť odpočítať z platu každý mesiac zamestnávateľ.

Kým na daniach budú môcť živnostníci ušetriť, na odvodoch zaplatí väčšina z nich viac. Od januára vzrastie minimálny vymeriavací základ, z ktorého si odvody platí až deväť z desiatich podnikateľov. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne stúpnu o 3,15 eura mesačne na 133,42 eura a zdravotné odvody vzrastú o 1,33 eura na 56,35 eura mesačne.

Novú výšku zdravotných odvodov oznámili poisťovne podnikateľom v ročnom zúčtovaní. Sociálna poisťovňa však zatiaľ nemá povinnosť oznamovať novú výšku poistného. Viac musia začať platiť všetci tí, ktorí doteraz platili menej, ako je nová výška minimálnych odvodov. Odvody za január je potrebné zaplatiť najneskôr 8. februára. V januári sa platí poistné za december tohto roku.

Vyššie odvody sa odrazia aj na dávkach, na ktoré majú živnostníci nárok. V sociálnom poistení totiž platí, že čím vyššie odvody niekto platí, tým vyššie dávky môže získať. Pri nemocenskom poistení však rozhoduje vymeriavací základ z predchádzajúceho roku. To znamená, že budúci rok sa väčšine ľudí budú nemocenské dávky počítať podľa odvodov, ktoré platili v tomto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #zamestnanci #živnostníci