Čo si môžu zamestnanci odpočítať z daní

Zamestnanci nemusia platiť daň z celého svojho príjmu. Väčšina z nich má nárok na nezdaniteľné minimum či na daňový bonus. Vďaka tomu zaplatia nižšiu daň.

28.11.2013 06:30
rodina, účty, faktúra, odvody, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nezdaniteľná časť základu dane

  • Predstavuje základnú sumu, ktorú si môže zo svojho príjmu odpočítať každý človek. Daň následne zaplatí zo zvyšnej sumy. Suma nezdaniteľnej časti základu dane závisí od výšky dosiahnutého príjmu v danom roku.

1. Ak je základ dane nižší alebo rovný 100-násobku životného minima, nezdaniteľná časť sa rovná 19,2-násobku životného minima.

  • Keďže k 1. januáru tohto roku bolo životné minimum na úrovni 194,58 eura, nárok na plné nezdaniteľné minimum za minulý rok vo výške 3 735,94 eura majú ľudia, ktorých ročný daňový základ nepresahuje sumu 19 458 eur. Takýto daňový základ dosahujú zamestnanci, ktorých priemerný mesačný príjem je vo výške 1 872,40 eura. Celé nezdaniteľné minimum vo výške 3 735,94 eura si tak môžu odpočítať ľudia, ktorých príjem je nižší ako táto suma.

2. Ak je základ dane vyšší ako 100-násobok životného minima, nezdaniteľné minimum sa postupne znižuje

U ľudí, ktorých tohtoročný daňový základ presahuje 100-násobok životného minima, čo je 19 458 eur, sa výška nezdaniteľnej časti základu dane vypočíta podľa vzorca:

(44,2 x životné minimum) – (základ dane / 4)

Nezdaniteľná časť za minulý rok sa potom vypočíta ako:

8 600,436 – (základ dane / 4)

  • Čím vyšší príjem niekto dosiahne, tým nižšiu nezdaniteľnú časť si môže zo svojho príjmu odpočítať. V prípade, že je vypočítaná suma nižšia ako nula, daňovník nemá nárok na žiadnu nezdaniteľnú sumu, čo znamená, že zaplatí daň z celého svojho zárobku. Za tento rok nemajú nárok na nezdaniteľné minimum ľudia, ktorých ročný daňový základ je vyšší alebo rovný sume 34 401,74 eura. Takýto daňový základ dosiahnu tí zamestnanci, ktorí každý mesiac dostávajú hrubú mzdu vo výške 3 310 eur. Každý, kto zarábal viac, si nemôže odpočítať z príjmu nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daň preto zaplatí z celého svojho platu.
  • Zamestnávateľ môže zamestnancom, ale aj dohodárom uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane priebežne počas roka. V takom prípade im z príjmu odpočíta vždy jednu dvanástinu ročnej nezdaniteľnej časti základu dane, čo je v tomto roku 311,32 eura. Z hrubého príjmu im odpočíta najprv odvody, potom nezdaniteľnú časť a daň vypočíta len zo zvyšnej sumy. Ak je daňový základ po odpočítaní odvodov a nezdaniteľného minima nižší alebo rovný ako nula, zamestnanec neplatí žiadnu daň.
  • Zamestnancom, ktorí nepracujú celý rok, môže vďaka tomu vzniknúť preplatok na dani. Keďže zamestnávateľ im z príjmu odpočítava každý mesiac len jednu dvanástinu ročného nezdaniteľného minima, no oni majú nárok na plnú výšku nezdaniteľnej sumy, daňový úrad im môže po vykonaní ročného zúčtovania alebo po podaní daňového priznania vrátiť časť zaplatených daní.
  • Základ dane sa neznižuje o nezdaniteľnú časť na daňovníka v prípade, že daný človek bol na začiatku daného roku poberateľom predčasného alebo starobného dôchodku, alebo ak mu bol dôchodok spätne priznaný k začiatku roka. Aspoň na časť nezdaniteľného minima majú nárok tí dôchodcovia, ktorých ročná penzia je nižšia ako celoročná výška nezdaniteľného minima. V takom prípade si svoj daňový základ môžu znížiť o rozdiel plnej sumy nezdaniteľného minima a vyplateného dôchodku. Za tento rok si tak môžu uplatniť aspoň časť nezdaniteľnej sumy tí penzisti, ktorí nedostávajú dôchodok vyšší ako 311,32 eura.
  • Invalidní dôchodcovia, ktorí ešte nedovŕšili dôchodkový vek, majú nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima. Na rozdiel od predčasných a starobných penzistov sa im nezdaniteľná suma neznižuje o vyplatený dôchodok.

Nezdaniteľná časť na nepracujúceho manžela alebo manželku

  • Ak jeden z manželov nemá vlastný príjem alebo jeho príjem je nízky, môže si druhý z manželov znížiť svoj základ dane o nezdaniteľnú časť na nepracujúceho manžela. Rovnako ako v prípade nezdaniteľnej časti na daňovníka aj v tomto prípade rozhoduje o sume, o ktorú si možno znížiť základ dane, príjem daňovníka.

1. Ak je základ dane rovný alebo nižší ako 176,8-násobok platného životného minima

  • V prípade, že je manželka bez príjmu a jej manžel dosiahne základ dane maximálne vo výške 176,8-násobku životného minima, môže si zo svojho základu dane na manželku odpočítať 19,2-násobok životného minima, za tento rok si teda možno odpočítať 3 735,94 eura. Nárok na plnú sumu tak majú tí ľudia, ktorých daňový základ nepresiahne 34 401,74 eura.

2. Ak je základ dane vyšší ako 176,8-násobok platného životného minima

U ľudí s vyšším zárobkom sa nezdaniteľná časť základu dane na manželku vypočíta podľa vzorca:

(63,4 x životné minimum) – (základ dane / 4)

Za tento rok sa vypočíta takto:

12 336,372 – (základ dane / 4)

  • Ak je takto vyrátaná suma nižšia ako nula, manžel si nemôže na svoju nepracujúcu manželku odpočítať žiadnu nezdaniteľnú časť.
  • Ak má manželka vlastný príjem, je potrebné nezdaniteľnú sumu znížiť o sumu, ktorú zarobila. Do jej príjmu sa počíta vlastný príjem znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka v danom roku bola povinná zaplatiť. Do vlastného príjmu manželky sa nezahŕňa zamestnanecká prémia, daňový bonus, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky a štipendium poskytované študujúcim sústavne sa pripravujúcim na budúce povolanie. Započítava sa tak napríklad materské alebo nemocenské. Naopak, na výšku nezdaniteľnej časti nemá vplyv rodičovský príspevok. Ak žena celý rok poberá rodičovský príspevok a okrem neho nemá iný príjem, jej manžel si môže odpočítať nezdaniteľnú sumu na manželku v plnej výške.
  • Nezdaniteľnú časť na manželku nemôže zamestnávateľ uplatňovať svojim zamestnancom priebežne počas roka. Keďže je rozhodujúci celoročný príjem manželky, nemôže vopred vedieť, aký bude v danom roku jej celkový zárobok a či sa napríklad nerozhodne vrátiť z rodičovskej dovolenky skôr do práce. Preto si nezdaniteľnú časť na manželku možno odpočítať až v daňovom priznaní alebo v ročnom zúčtovaní daní.
  • V prípade, že sa niekto zosobášil počas tohto roku, môže si manžel odpočítať na svoju manželku za tento rok nezdaniteľnú sumu len za toľko mesiacov, koľko boli zosobášení. Za každý mesiac si pritom odráta z daňového základu jednu dvanástinu z celoročnej nezdaniteľnej sumy.
  • Nezdaniteľnú sumu na manželku alebo manžela nemôžu využiť ľudia, ktorí nie sú zosobášení. Aj v prípade, že majú spolu dieťa, pričom žena je na rodičovskej dovolenke, jej druh si nemôže znížiť svoj daňový základ o túto nezdaniteľnú časť.

Daňový bonus na dieťa

  • Pracujúci rodičia si môžu svoju daň znížiť o daňový bonus. Jeho výška bola do júla tohto roku na úrovni 21,03 eura na každé dieťa žijúce s rodičmi v jednej domácnosti. Od júla si môžu rodičia na každé dieťa odpočítať 21,41 eura. Celoročný bonus na dieťa za tento rok je preto 254,64 eura.
  • O daňový bonus sa znižuje priamo daň. V prípade, že je daň nižšia ako výška daňového bonusu, rodič nebude platiť nielen žiadnu daň, ale daňový úrad mu doplatí rozdiel. Ak má napríklad niekto tri deti, na ktoré si uplatňuje bonus a vyjde mu daň vo výške 20 eur, zamestnávateľ mu žiadnu daň nestrhne, ale doplatí mu ešte 44,23 eura. Využiť ho môžu aj rodičia s nízkym zárobkom, ktorí si napríklad nemôžu uplatniť ani celú nezdaniteľnú časť na daňovníka alebo na nepracujúcu manželku, pretože ich daň je už aj tak nulová.
  • Získať daňový bonus môže vždy len jeden z rodičov. Ak sa nedohodnú, postupuje sa v poradí: matka, otec, iná oprávnená osoba.
  • Nárok na daňový bonus má rodič v prípade, že za rok jeho zdaniteľný príjem dosiahne aspoň 6-násobok minimálnej mzdy. Zamestnancom môže vyplácať bonus priebežne počas roka ich zamestnávateľ alebo ho dostanú naraz za celý rok pri podaní daňového priznania alebo pri ročnom zúčtovaní daní. Ak im bonus vypláca zamestnávateľ počas roka, môžu ho dostať v tých mesiacoch, v ktorých zarobia aspoň polovicu minimálnej mzdy. V prípade, že im zamestnávateľ vyplatí bonus v niektorých mesiacoch, no za celý rok ich príjem nedosiahne 6-násobok minimálnej mzdy, nemusia už vyplatený bonus vrátiť.
  • Zamestnanci musia nárok na vyplatenie daňového bonusu preukázať na základe rodného listu dieťaťa. Po skončení povinnej školskej dochádzky je potrebné predložiť aj potvrdenie o návšteve školy.
  • Rodičia sa môžu dohodnúť aj na tom, že počas niektorých mesiacov si uplatní daňový bonus matka a v iných mesiacoch otec. Oplatí sa im to urobiť napríklad vtedy, ak rodič, ktorý poberá bonus zvyčajne, ochorie a jeho zárobok v danom mesiaci je nižší ako polovica minimálnej mzdy (nemocenské sa do príjmu nepočíta). Keďže by v tomto mesiaci nemohol získať daňový bonus, môže ho dostať druhý z rodičov. V prípade, že by to neurobili, rodič, ktorý si uplatňuje bonus zvyčajne, by ho dostal až začiatkom nasledujúceho roku po vykonaní ročného zúčtovania alebo po podaní daňového priznania.
  • Prvýkrát možno daňový bonus získať v mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo, alebo v ktorom sa začala jeho sústavná príprava na budúce povolanie, alebo v ktorom bolo osvojené alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. Poberať bonus možno do skončenia povinnej školskej dochádzky, dlhšie len v prípade, že dieťa ďalej študuje alebo ak pre chorobu alebo úraz nemôže študovať. Najdlhšie ho možno dostávať do dovŕšenia 25 rokov dieťaťa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #zamestnanci #daňový bonus #nezdaniteľné minimum