Hendikepovaným a invalidným občanom pomáha štát výhodami

Ľudia so zdravotným postihnutím či invalidní občania majú často problém so spoločenským uplatnením, v mnohých prípadoch sa však boria aj s existenčnými problémami. Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív je až 76¤% zdravotne ťažko postihnutých ohrozených chudobou.

09.11.2013 06:30
zdravotne, postihnutý, postihnutí, slepec,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa Martina Halása sú pritom títo ľudia znevýhodnení v porovnaní so zdravou populáciou v dvoch smeroch. Majú nižší príjem, pretože majú menšiu šancu zamestnať sa, alebo pracujú v povolaniach s nižším príjmom, napríklad v chránených dielňach, respektíve žijú len z invalidného dôchodku. Navyše pre svoje špeciálne potreby majú vyššie životné náklady.

Hranica chudoby je dnes 346 eur mesačne. Príjem pod touto hranicou má viac ako 187-tisíc ľudí. A i keď iba čiastočne, štát im pomáha viacerými príspevkami. Ušetriť môžu na daniach, správnych poplatkoch, cestovnom, vzťahujú sa nich maximá na doplatky za lieky a aj oslobodenie od koncesionárskych poplatkov.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké príspevky možno dostať na podporu zamestnávania?.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Každý ťažko zdravotne postihnutý občan, ktorý si chce uplatniť oslobodenie od platenia koncesionárskych poplatkov, musí vyplniť žiadosť a k nej priložiť fotokópiu preukazu ŤZP (obe strany) alebo kópiu rozhodnutia o uznaní za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím vystavené úradom práce. V žiadosti treba uviesť meno odberateľa elektriny v danom odbernom mieste a pripísať aj evidenčné číslo SIPO (ak je pridelené) a rodné číslo, ak nie je uvedené v dokladoch, a žiadosť poslať na adresu RTVS.

Pokiaľ ide o príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, môže o ne žiadať každý, kto je držiteľom preukazu osoby s ŤZP. Ten je možné vybaviť si na miestne príslušnom úrade práce. Jeho vydaniu predchádza posúdenie funkčnej poruchy hendikepovaného občana. „Predpokladom toho, že bude človek uznaný za zdravotne ťažko postihnutého je, že jeho zdravotné postihnutie má mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent,“ vysvetlil hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. Funkčná porucha je pritom nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností človeka, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako rok. „V prípade parkovacieho preukazu musí spĺňať podmienku, že je odkázaný na individuálnu prepravu autom alebo má praktickú, alebo úplnú slepotu oboch očí.“

Žiadosti sa podávajú na oddelení peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP úradu práce podľa trvalého bydliska žiadateľa. Podkladom pre rozhodnutie je komplexný posudok, v ktorom sa na základe lekárskeho posudku a posudkového záveru o sociálnych dôsledkoch ŤZP navrhujú konkrétne peňažné príspevky. Samotné rozhodnutie však ešte nemusí znamenať, že ťažko zdravotne postihnutý človek niektorý z príspevkov aj dostane. Zákon, na základe ktorých sa priznávajú, je totiž veľmi prísny.

Zdravotne postihnutí a invalidní občania sú zákonom chránení aj pokiaľ ide o ich zamestnávanie. "Občania, ktorí sú zdravotne postihnutí, majú v porovnaní so zdravými občanmi podstatne menej príležitostí zamestnať sa, respektíve uplatniť sa na trhu práce, nakoľko ich hendikep im z hľadiska náročnosti ponúkaných pracovných činností neumožňuje túto činnosť vykonávať, alebo potenciálni zamestnávatelia nemajú o nich záujem, nakoľko si uvedomujú, že pri zamestnávaní týchto ľudí je potrebný individuálny prístup a trpezlivosť, pričom produktivita práce je, vzhľadom na ich zdravotné postihnutie, nízka,“ konštatovala Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa Eurostatu je u nás zamestnaných len asi 19¤% zdravotne postihnutých napriek snahe štátu podporovať ich zamestnanosť aj rôznymi nástrojmi aktívnej politiky trhu práce, prostredníctvom ktorých sa štát snaží motivovať zamestnávateľov, aby týchto ľudí zamestnali a pomohli im tak uplatniť sa na trhu práce, ako aj motivovať samotných hendikepovaných k podnikaniu. „Po splnení podmienok vzniká nárok na poskytnutie príspevkov každému zamestnávateľovi alebo občanovi so zdravotným postihnutím, ktorý o príspevok požiada,“ konštatuje Černá. Ako ďalej dodala, výhodou pre zamestnávateľa sú nižšie odvody na takéhoto zamestnanca. "Zamestnávateľ môže dostať viaceré druhy príspevkov, ak zamestnáva predpísaný počet hendikepovaných občanov. Nárok na príspevky majú tí občania, ktorí majú podľa posudku aspoň 40-percentný pokles schopnosti pracovať, pričom výška príspevku pri niektorých z nich je priamo závislá od miery poškodenia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidi