Susedské spory riešte dohovorom, až potom cez políciu či súd

Každý majiteľ bytu alebo domu sa určite aspoň raz za život dostal do konfliktu so susedmi. Či už pre susedov neprimeraný zásah do vlastníckych práv, alebo pre nadmerné obťažovanie napríklad hlukom.

08.10.2013 10:36
hnev, hádka, rozchod, rozvod Foto:
Ilustračné foto.
debata

Niekedy stačí susedov iba upozorniť, lebo si možno neuvedomujú, že ich správanie ostatných obťažuje, a problém sa vyrieši, ale niekedy nezostáva nič iné, len sa brániť a situáciu riešiť zákonným spôsobom.

„Úpravu susedských vzťahov rieši Občiansky zákonník. Upravuje povinnosť vlastníkovi veci zdržať sa všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv,“ hovorí právnička Alena Kováčová. Zásahy spojené s bežným užívaním nehnuteľností sú susedia povinní strpieť. Medzi najčastejšie zásahy do susedských práv patrí ohrozenie susedovej stavby alebo pozemku a rušenie pokojného výkonu vlastníckeho práva a odstránenie previsov a podrastov pri oploteniach.

„Porušenie zákazu ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok spočíva v úprave pozemku alebo stavby na ňom zriadenej bez dostatočných opatrení na upevnenie stavby alebo pozemku. Zákaz spočíva v činnosti, ktorá môže spôsobiť napríklad pohyb, prípadne zosuv pôdy. Ak osoba upravujúca pozemok alebo stavbu odmietne vykonať opatrenia na upevnenie, susedovi vznikne oprávnenie urobiť vhodné opatrenia, pričom má právo na náhradu účelne vynaložených nákladov. Ak v dôsledku činnosti suseda dôjde nielen k ohrozeniu, ale aj ku škode, má právo aj na náhradu škody,“ uvádza bulletin Pro Bono, vydávaný advokátskou kanceláriou Čarnogurský UCL.

Medzi časté susedské spory patrí vnikanie domácich zvierat na susedov pozemok alebo problematické odstraňovanie prevísajúcich vetiev nad susedovým pozemkom, prípadne ich neodstraňovanie. Vlastník pozemku, ktorému vnikli na pozemok zvieratá, nie je oprávnený ich zraniť alebo zabiť. Podľa právničky musí situáciu riešiť v súlade s dobrými mravmi. Môže teda zviera vyhnať a takisto má právo napríklad oplotiť pozemok a zabrániť tak vnikaniu zvierat na svoj pozemok. V prípade ak zviera zaútočí na osoby na susednom pozemku, tie majú právo brániť sa v medziach nutnej obrany alebo krajnej núdze, pričom ak zviera zraní alebo usmrtí, nie zodpovedný za spôsobenú škodu. Častou formou zasahovania do vlastníckeho práva sú imisie. „Vlastník veci nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami. Ochrana sa mu poskytuje len vtedy, ak sa jedná o zásah nad mieru primeranú pomerom. Vychádza sa pritom z miestnych pomerov, dennej doby, ročného obdobia a podobne,“ uvádza bulletin.

Príslušníci mestskej polície pomerne často riešia aj prípady týkajúce sa rušenia nočného pokoja. Vychádzajú pritom z priestupkového zákona, ktorý hovorí, že priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný pokoj, pričom zákon o ochrane zdravia ľudí ohraničuje nočný čas intervalom od 22. do 6. hodiny. Občania, ktorí v tomto čase narúšajú verejný poriadok nadmerne hlučným hlasovým prejavom, púšťaním reprodukovanej hudby s nadmernou hlasitosťou, spôsobovaním nadmerného hluku pochádzajúceho z prevádzky strojov, zariadení a vozidiel, sa dopúšťajú priestupku. Výška sankcie, ktorú majú právo vyrubovať príslušníci mestskej polície v blokovom konaní, siaha až do výšky 33 eur.

Poškodený vlastník bytu alebo domu má niekoľko možností ochrany. Situáciu môže riešiť tak, že sa obráti na miestnu políciu alebo príslušný Policajný zbor, na obec alebo môže podať žalobu na súd. „Na políciu sa môže občan obrátiť vtedy, ak sused svojím konaním spáchal priestupok alebo trestný čin,“ upozorňuje právnička. Medzi priestupky sa radí napríklad rušenie nočného pokoja. Na obec sa zase môže občan obrátiť, ak sused na svojom pozemku páli odpad a splodiny obťažujú susedov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #susedia #susedské spory