Do spoluvlastníctva manželov nepatria dary, dlhy a úvery však áno

Majetok môže byť v rôznom vlastníctve - individuálnom, v podielovom spoluvlastníctve, ale aj v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM). A od tohto závisí aj spôsob, akým s ním možno nakladať. V praxi platí, že s majetkom v osobnom, individuálnom vlastníctve možno nakladať voľne, pri majetku v podielovom spoluvlastníctve a v BSM treba prihliadať na to, čo povoľujú zákony.

13.09.2013 06:30
manželia, manželstvo, vzťah Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V prípade spoluvlastníctva nebýva jednoduché, ako naložiť s takýmto majetkom v dedičskom konaní, pri darovaní alebo vyrovnaní BSM. Zrejme najväčšie problémy spôsobuje nakladanie s majetkom v BSM a vyrovnanie takého vlastníctva pri rozvode. „Pri BSM platí, že nemá podiely a môže vzniknúť len medzi manželmi. Všetko, čo sa nadobudne po uzatvorení manželstva, patrí už do BSM. Všetko, čo jeden z manželov vlastnil pred manželstvom, do spoločného majetku nepatrí,“ upozorňuje právnička Renáta Habková.

Podľa Habkovej platí, že majetok, ktorý priniesol do manželstva jeden z manželov, napríklad chatu, patrí výlučne tomu z manželov, ktorému patril aj pred manželstvom. V prípade predaja mu výlučne patria aj finančné prostriedky, ktoré predajom získal. Ak z takto nadobudnutých peňazí manželia kúpia ďalšiu nehnuteľnosť, prihliada sa pri delení majetku na to, koľko peňazí sa na to vynaložilo z výlučného vlastníctva jedného z manželov. Ak by napríklad manželka vlastnila chatu v hodnote 50-tisíc eur a následne ju predala za takúto sumu, peniaze by boli jej. Ak by manželia následne kúpili dom v hodnote stotisíc eur a na kúpu sa použili aj peniaze z predaja chaty, dom by patril do BSM. Pri delení majetku v prípade rozvodu by sa však zohľadnilo to, že jeden vniesol len sám z majetku mimo BSM 50-tisíc eur, a teda táto osoba bude vlastniť tri štvrtiny domu. Takže pri vyrovnaní majetku sa do BSM zahŕňa aj takto nadobudnutá nehnuteľnosť, vyrovnanie sa však prispôsobuje.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo treba vedieť o majetku v podielovom spoluvlastníctve.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Do BSM nepatria najmä darované veci. Často sa stáva, že manželia dostávajú aj dary spoločne od tretích osôb a v takomto prípade to ide do ich podielového spoluvlastníctva. Dar však môže byť len pre jedného manžela výslovne a takýto nepatrí do BSM. Nepatrí tam ani to, čo jeden z manželov získal dedením. Prihliadať treba aj na to, že všetko, čo slúži na podnikateľskú činnosť u fyzických osôb, do majetku BSM patrí – teda aj úvery a dlžoby a za tie zodpovedá aj partner.

BSM zaniká rozvodom manželstva a zaniknúť môže aj počas trvania manželstva. BSM zaniká rozhodnutím súdu o rozvode, vyhlásením jedného z manželov za mŕtveho, smrťou jedného z manželov, vyhlásením manželstva za neplatné. Pri rozvode je najlepšie majetok v BSM vyrovnať dohodou. „V takomto prípade je dôležité určiť zoznam vecí, ktoré sú spoločné, určiť ich cenu a dohodnúť sa, čo komu bude patriť a kto koho ako vyplatí,“ hovorí Habková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpodielové spoluvlastníctvo