Musím platiť odvody?

Je potrebné prihlásiť sa do Sociálnej poisťovne a platiť odvod na dôchodkové poistenie z jednorazovej odmeny 50 eur, ktorú dostávajú v decembri členovia výboru základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov v súvislosti so zmenami v zákone o sociálnom poistení? Dá sa takýto príjem považovať za zárobkovú činnosť? Štefan Pieš

08.05.2013 06:30
sociálna poisťovňa, odvody, dôchodok, dôchodky,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Postavenie zamestnanca na účely sociálneho poistenia nadobúda fyzická osoba, ktorá spĺňa dve podmienky. Sú nimi existencia právneho vzťahu, ktorý zakladá právo na príjem zo závislej činnosti, a existencia práva na príjem zo závislej činnosti, ktorý je zdaňovaný ako príjem uvedený v § 5 ods. 1 písm. a) až h), ods. 2 alebo ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.

Právny vzťah je každý právny vzťah, v ktorom je fyzická osoba zmluvnou alebo zúčastnenou stranou. Za právny vzťah sa považuje nielen právny vzťah založený na základe pracovného práva (t.j. v zmysle Zákonníka práce), ale takýto právny vzťah môže vzniknúť napr. aj vymenovaním, zvolením, alebo zápisom do obchodného registra alebo na základe stanov.

Za predpokladu, že uvedenú odmenu platiteľ tohto príjmu zdaňuje fyzickej osobe ako príjem zo závislej činnosti, členovia výboru základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov spĺňajú s najväčšou pravdepodobnosťou obidve vyššie uvedené podmienky, a preto majú z tohto právneho vzťahu postavenie zamestnanca na účely sociálneho poistenia – t.j. sú z uvedenej odmeny povinní platiť poistné.

Odpoveď pripravilo Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba