Na skupovanie pôdy je možné dostať výhodný úver

Ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou rozbieha úverový produkt Moja pôda. O tom, ako úver pomôže roľníkom alebo družstvám, hovoríme s Dušanom Tomašecom, predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

11.04.2013 10:10
euro, peniaze, bankovky, dôchodok, plat Foto:
Ilustračné foto.
debata

Skupovanie pôdy je jediný dôvod, pre ktorý banka bude dávať poľnohospodárom výhodné úvery?

Nie, nie je to jediný dôvod. Plánujeme podporiť financovanie odkúpenia ornej pôdy, chmeľníc, viníc, ovocných sadov, záhrad a trvalých trávnatých porastov. Tiež financovanie kúpy zastavaných pozemkov pod nehnuteľnosťami, napríklad hospodárskymi budovami, ako aj kúpu samostatných parciel. Financovať sa teda budú nielen samotné parcely, ale aj spoluvlastnícke podiely, na ktorých sa dá hospodáriť. Banka takto finančne podporí podnikanie v oblasti živočíšnej a rastlinnej výroby.

V čom by mohlo byť pre roľníka skupovanie podielov oproti nákupu ucelených plôch výhodné?

V praxi sa stáva, že v reálnom čase nie je možné dospieť k dohode o zmluvných podmienkach kúpy pôdy so všetkými jej vlastníkmi. Preto je v týchto prípadoch pre poľnohospodára výhodné umožniť mu nákup aj spoluvlastníckeho podielu. Nadobudne tak predkupné právo na ostatné podiely na pozemku. Bude mať väčšiu kontrolu nad vlastníctvom svojho hlavného výrobného faktora, ktorým pôda je.

Majiteľ musí svoj podiel pred odpredajom ponúknuť ostatným spoluvlastníkom, aby dodržal ich predkupné právo. Čo ak to reálne nebude môcť dodržať, napríklad ak sa o pozemok delí stovka spoluvlastníkov, mnohí sú na neznámych adresách, nežijú a ich pozemky nie sú prededenéBude mať žiadateľ napriek tomu šancu úver získaťAko sa budú také situácie riešiť?

Účelom je sceľovanie pozemkov. Banka preto bude financovať len kúpu pozemkov, ktorých vlastníctvo je zrejmé, pričom môže ísť aj len o časť sceľovaných pozemkov. Poskytne financovanie len tým klientom a takým spôsobom, aby nehrozili žiadne riziká v súvislosti s nadobudnutím vlastníckych práv ku kupovaným pozemkom.

Bude pri poskytnutí úveru rozhodujúca veľkosť podielu a jeho výmera?

Hlavnými kritériami pri poskytnutí úveru sú bonita klienta a pôdy, ktorá bude predmetom kúpy a ktorou bude žiadateľ banke za splatenie úveru ručiť.

Čo sa stane, ak klient nebude schopný úver splácať?

Farmár bude za úver ručiť primárne nakupovanou pôdou, predmetom zálohu bude teda pôda nakúpená z poskytnutého úveru. Pritom platí, že bude možné odkupovať aj ručiť aj nakúpeným spoluvlastníckym podielom, teda nielen celou parcelou. Ak nebude schopný úver splácať, banka uplatní záložné právo a prevedie pôdu na Slovenský pozemkový fond, ktorý je správcom pozemkov vo vlastníctve štátu. Ten uhradí banke sumu podľa znaleckého posudku, ktorý bol vypracovaný na účely zabezpečenia záložného práva pre banku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba