Kedy sa oplatí pozemky predať?

Otázky a odpovede o sceľovaní pozemkov.

10.04.2013 13:54
pole, pozemok, roľa Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Čo je výsledkom pozemkových úprav, napríklad ak má vlastník rôzne druhy pozemkov. Aké nové pozemky a v akej výmere dostane?

Výhodou je scelenie a sprístupnenie pozemkov. Rozdelenie spoluvlastníctva a obdržanie jedného až dvoch vlastných pozemkov zväčša v celku, teda v podiele 1/1. Výhodou je aj reálne vytýčenie v teréne, a teda vlastník vie, kde má svoje hranice, pozemky má sprístupnené po zväčša poľných cestách. Má možnosť reálne nakladať so svojím majetkom. Zmapuje sa aj skutočný stav v teréne, spresnia sa výmery parciel, upraví tvar pozemkov tak, aby ich bolo možné v čo najväčšej miere samostatne užívať. Sprehľadní sa pozemkové vlastníctvo pre výber daní z nehnuteľností a investičné zámery.

Aké majú možnosti malí podieloví vlastníci?

Počas konania pozemkových úprav môžu malé podiely do 400 štvorcových metrov odpredať Slovenskému pozemkovému fondu. Veľa ráz ide o podiely, ktoré nie je možné akokoľvek využiť, sú trhovo nezaujímavé.

V ktorej etape pozemkových úprav sa spoluvlastníkovi oplatí pozemky predať?

Vlastník, resp. spoluvlastník môže svoju pôdu alebo podiel na pozemku predať v akejkoľvek etape okrem poslednej, a to vtedy, keď sú už pozastavené zápisy do katastra nehnuteľností. Teda jeho prevod by sa už nemohol realizovať. Najlepšie, ak svoje pozemky predá až po ukončení pozemkových úprav a zápise projektu pozemkových úprav do katastra, pretože ich má scelené, sprístupnené a vo vlastníctve 1/1. Dôvod je jednoduchý – ich cena vzrastie v porovnaní so stavom pred pozemkovými úpravami.

Čo scelením a prerozdelením získajú majitelia podielov s väčšou výmerou?

Zvýšenie trhovej hodnoty pozemkov, ale aj rozvoj poľnohospodárstva, keďže sa sprehľadnia vlastnícke vzťahy, vytvoria vhodné pozemky veľkosťou i tvarom, sprístupnia sa, vytvoria podmienky na vznik nových malých fariem. Prispeje to k rozvoju nepoľnohospodár­skych aktivít, zvýšeniu záujmu investorov, developerov. Zatraktívni sa územie pre oblasť vidieckeho turizmu, cykloturizmu. Doterajšie analógové katastrálne mapy sa nahradia novou vektorovou katastrálnou mapou, ktorá je predpokladom nespochybniteľného a presného vytýčenia nových pozemkov kedykoľvek v budúcnosti.

Odpovedal: Ing. Vladimír Uhlík, predseda Komory pozemkových úprav

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba