Prevody pôdy brzdia aj neznámi vlastníci

V katastri nehnuteľností je zapísané množstvo neznámych vlastníkov pôdy. Príčin je viacero. Rodiny sú už natoľko rozvetvené, že ak by sa vyvolalo dedičské konanie a pozemky by sa previedli na niektorého z dedičov, o pozemok by sa delil s desiatkou ďalších spoluvlastníkov.

10.04.2013 10:35
pôda, pozemok, stavba Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Podiely na pozemkoch sú také malé, že sa im neoplatí dať si doklady k nim do poriadku,“ vraví Vladimír Uhlík, predseda Komory pozemkových úprav. Tento stav rozdrobenosti môžu podľa neho odstrániť len pozemkové úpravy. „Vlastníci dostanú v jednom katastrálnom území súvislé väčšie plochy namiesto podielov roztrúsených na rôznych miestach. Na plochách dostanú tak jeden alebo niekoľko súvislých celkov v jednej jednine.“

Pokiaľ podiely na pôde agropodnikatelia skúpia ešte pred pozemkovými úpravami, uľahčí to ich priebeh. „Budeme komunikovať s menším počtom ľudí a tým sa aj celý proces prerozdelenia pozemkov urýchli. Snažíme sa o presadenie pozemkových úprav v rámci nového programovacieho obdobia, čo tiež nie je ľahké,“ vraví Uhlík. Vyvolať ich môžu aj investori, a to na celom katastrálnom území, doteraz boli vyvolané väčšinou štátom.

Vracajú sa aj povinné odvody za vyňatie pôdy na výstavbu. Budú sa platiť za všetky bonitné triedy, nielen za najkvalitnejšiu pôdu na juhu Slovenska zaradenú do prvých štyroch bonitných tried, kde za hektár vyjdú na vyše 199-tisíc eur. „Verím, že sa zastaví výkup pôdy na stavebné pozemky,“ vraví Jozef Štefkovič, riaditeľ Poľnohospodárskeho družstva vo Veľkých Uherciach.

Vlastníctvo pôdy je zaujímavé aj pri predaji podniku. „Pri odkupovaní podnikov sú zaujímavé nielen budovy a stroje, ale už aj pôda, ktorá je v obchodnom majetku podniku,“ vraví Daniel Kučera z www. agrofarmy.sk. Zahraniční investori, ktorí doteraz do našej pôdy investovali, už podniky aj s vykúpenými pozemkami predávajú. Preto sa podľa neho neoplatí čakať na otvorenie trhu s pôdou. „Malé podiely nie sú predajné, majitelia, ak sú rozhodnutí, mali by ich predať našim družstvám,“ domnieva sa. „Treba si tiež uvedomiť, že pri prenájme na päť, desať až pätnásť rokov družstvá platia za vlastníkov miestne dane. Inak, ak by pozemky prenajaté neboli, museli by sa vlastníci postarať aj o ich obrábanie, platiť dane.“ Pôda podľa Kučeru nikdy nestratí na hodnote, bude skôr zisková. Preto by sa jej nemali zbavovať tí, ktorí netrpia nedostatkom peňazí. „Ak ju prenajímajú, nemajú žiadne starosti. Všetky za nich preberá na základe nájomnej zmluvy družstvo,“ dodáva Kučera.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba