O centimetre pozemku sa sporiť neoplatí

Geodeti pri vytýčení hraníc pozemkov vychádzajú zo starých katastrálnych máp, ktoré majú väčšinou malé obce, ale aj z nových digitálnych, na ktorých sú väčšinou mestá a nové lokality. O zameriavaní pozemkov, ale aj prípustných odchýlkach hovoríme s Ondrejom Kozlovským a Markom Dinušom z bratislavskej firmy geodetky.sk.

22.02.2013 10:02
pôda, pozemok, stavba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môže sa stať, že dvaja geodeti určia hranicu inak, ale pravdu majú obaja?

Môže. Rozdiely však môžu byť maximálne do 30 centimetrov, keďže aj tolerancia sa pohybuje od 8 do 30 centimetrov. Závisí od toho, v ktorej lokalite sa nachádzame a aký mapový podklad máme k dispozícii.

Často sú rozdiely v hraniciach veľké. Ako vznikli?

Staršiu mapu, napríklad spred 80 rokov, prekryje geodet novou digitálnou mapou. Hranica starej mapy, ktorú naskenoval a položil pod novú, je po zväčšení nejasná a má až 65-centimetrovú šírku. Preto ani hranicu v teréne nemôže vytýčiť len podľa tejto mapy, musí použiť kombináciu viacerých grafických podkladov, výmeru pozemku a urobiť aj kontrolné merania.

Vždy je potrebné takto komplikovane postupovať?

Nie, v novej zástavbe sú hranice pozemkov určené už novou technikou, k dispozícii sú digitálne údaje o hraniciach a súradnice týchto bodov. Stačí prísť s geodetickým GPS a určiť hranicu.

Nakoľko je zameranie pozemku cez satelit presné?

Presnosť je centimetrová. Na nepresnosti sa však treba pozrieť s abstrakciou. Predstavme si, že zmeriame na milimetre dĺžku stola, a teda vieme jasne povedať, aký má rozmer. Keď však k nemu postavíme ďalších tisíc rovnakých stolov, opäť vieme každý zmerať presne, ale situáciu nám komplikuje fakt, že každý stôl je trochu iný, všetky možno nezmeriate s presnosťou na milimeter. Pri jednom to neprekáža, ale ak je ich tisíc a nameranú hodnotu vydelíme týmto číslom, isto nedostaneme rozmer prvého stola.

Mohol by takto na konci merania niekto prísť o pozemok?

Áno, keďže chyby v meraniach sa takto prenášajú na ďalšie pozemky. Ak by sme meranie obmedzili na tri až štyri, vieme ich zmerať presne, ale tisíc vedľa seba už robí problém. Preto vznikla istá tolerancia, ktorá je definovaná aj zákonom.

Plot má určitú, zväčša malú šírku, mal by byť celý umiestnený na pozemku stavebníka a presná hranica sa takto jednoznačne nevytyčuje. Oplatí sa susedom vyhadzovať peniaze na súdne spory, ak ide o centimetre pozemku?

Samozrejme, že nie. Ani plot totiž neviete postaviť na centimetre presne, preto ani nie je účelné vytyčovať hranicu presnejšie, ako naozaj treba. Pri vytýčení hranice sa nám môže zdať 8-centimetrový rozdiel veľký, ale keď sa na pozemok pozriete z lietadla, vzdialenosť je zanedbateľná. Na Slovensku máme momentálne najčastejšie body s presnosťou 14 centimetrov, s 8-centimetrovou presnosťou začali vznikať až od roku 2011.

Ak má niekto stavebné povolenie, je vhodné zamerať aj stavbu?

Áno, je to lacnejšie kvôli nákladom na dopravu.

Čo je na to potrebné a s akou presnosťou sa zameria?

Vytýčenie stavby je na rozdiel od pozemkov veľmi presné. Pohybujeme sa totiž na malom priestore. Pri bežných rodinných domoch ide o centimetrovú toleranciu.

Aké rozdiely sú prípustné pri vytýčení hraníc stavebného pozemku alebo poľnohospodárskej pôdy a lesného pozemku?

Nerozlišujeme pozemky na stavebný, poľnohospodársky alebo lesný. Rozdiel nie je ani vo vytyčovaní rôznych druhov pozemkov, rôzne sú len mapové poklady, či sú na danom katastrálnom území k dispozícii len staré a ako kvalitne boli kedysi zhotovené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba