Kedy si môžete oplotiť pozemok

Otázky a odpovede o delení pozemkov a ich oplotení.

21.02.2013 11:30
záhrada,. záhradky, záhradkári, záhradkár Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Mnohé rekreačné chaty alebo iné stavby stoja na cudzích pozemkoch, aj urbárskych pozemkových spoločenstiev. Za akých okolností by si majiteľ stavby mohol pozemok kúpiť a oplotiť?

V prvom rade je potrebné zistiť, či ide o stavby v minulosti povolené, alebo nepovolené, takzvané čierne stavby na cudzích pozemkoch. Podstatné je aj, či takýto pozemok pod stavbou je v zastavanom území obce alebo mimo takého územia, údaj o tom obsahuje list vlastníctva. Podľa zisteného stavu je potrebné pristupovať k riešeniu. Treba preveriť aj stav, či ide o stavby, ktoré sú, alebo nie sú zobrazené v katastrálnej mape, ako aj to, či sú evidované v súbore popisných informácií katastra nehnuteľností na liste vlastníctva, ak boli v minulosti povolené. Na základe týchto informácií je potom možné hľadať vhodné riešenie. Otázne tiež je, či v minulosti došlo k odňatiu pôdy z pôdneho alebo lesného fondu. Bez týchto informácií ťažko radiť, nie je nejaká všeobecná „šablóna“ na riešenie.

Mnohí ľudia sú majiteľmi ornej pôdy, trvalých trávnych porastov, vodných plôch a aj lesov, ale o parcely sa delia s viacerými osobami, niekedy je ich aj stovka. V akých prípadoch si môžu pozemky rozdeliť a vytýčiť ich hranice?

Pozemok by bolo možné rozdeliť len geometrickým plánom tak, že každý podielový spoluvlastník by mohol mať jeden súvislý celok vo výlučnom vlastníctve. Geometrický plán sa vyhotovuje na rozdelenie pozemku a objednáva sa u geodeta alebo v geodetickej organizácii, je technickým podkladom na právne úkony. V praxi sa však stáva, že aj keď sa vyhotoví geometrický plán a je aj overený správou katastra, to ešte neznamená, že sa bude dať využiť na zamýšľané právne úkony. Chcem tým povedať, že rozdelenie pozemku je zložitý úkon, určite by som odporúčal túto problematiku riešiť za pomoci advokáta.

Z akých dôvodov by sa geometrický plán nedal použiť?

Geodet ho vyhotoví tak, ako sa objedná a môže sa objednať zle. Preto odporúčam ešte predtým poradiť sa s advokátom alebo právnikom, pretože napríklad spoločné lesy a pasienky, ktoré sú v podielovom spoluvlastníctve bývalých urbarialistov, komposesorátov a podobných právnych útvarov, nemožno medzi spoluvlastníkov rozdeliť, také spoluvlastníctvo sa nedá ani zrušiť a vysporiadať.

Čo ak ide o pozemky uprostred lánu poľa alebo lúky, o ktoré sa delia viacerí vlastníci, nejde teda o jeden celok. Môže sa prerozdeliť medzi spoluvlastníkov tak, aby získali súvislé plochy?

Možné to je, ale len ak rozdelením takého pozemku nevznikne nový poľnohospodársky pozemok, ktorý by nemal výmeru menšiu než 2-tisíc štvorcových metrov, a pokiaľ by to bol lesný pozemok, tak nie menšiu ako 5-tisíc štvorcových metrov. Takéto opatrenia sa prijali, aby sa zabránilo ďalšiemu vlastníckemu drobeniu pôdy. Samozrejme sú aj výnimky, právnik pri ich aplikácií musí zvážiť dôvody. Ak pred geodetickými prácami spoluvlastníci pozemku nevedia označiť dočasne alebo trvale vlastnícku hranicu pozemku, ktorý sa má rozdeliť, je možné objednať vytýčenie u geodeta. Lomové body novo určovaných hraníc novo vytvorených parciel určených pre podielových spoluvlastníkov sa označia dočasne alebo trvale, ešte pred geodetickými prácami, teda pred rozdelením pozemku v teréne. Inou otázkou je, či takto rozdelené pozemky bude možné aj užívať.

Odpovedal JUDr. Pavol Pačuta, odborník na pozemkové právo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba