Ako sa dedí a kedy možno dedičstvo odmietnuť

Dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa. Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov. Dedič však nesmie byť platne vydedený a aby mohol dedičstvo nadobudnúť, nemôže ho ani odmietnuť. Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona. Dedičstvo, ktoré nenadobudne žiadny dedič, pripadne štátu.

05.02.2012 06:30
Peniaze v pohári
Ilustračné foto
debata

Ak sa poručiteľ rozhodne napísať závet sám, teda nie vo forme notárskej zápisnice, musí byť celý napísaný jeho vlastnou rukou, nesmie v ňom chýbať dátum a poručiteľ ho musí aj vlastnoručne podpísať. Závet napísaný na stroji, počítači alebo inou osobou musí poručiteľ podpísať za prítomnosti dvoch svedkov – nemôžu to byť dedičia ani osoby nespôsobilé na taký úkon, nevidomé, nepočujúce, nemé, neznalé jazyka, v ktorom sa listina spisuje. Ak závet nie je alebo je neplatný, prechádza majetok na dedičov zo zákona. To platí aj o majetku, ktorý poručiteľ nedal do závetu.

Poručiteľ môže vydediť potomka len za podmienok určených zákonom – ak mu neposkytol potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch; trvalo neprejavuje skutočný záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať; tiež, ak bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka alebo ak trvalo vedie neusporiadaný život. Takto môže vydediť aj vnukov a ďalších svojich potomkov.

Musí však v listine o vydedení výslovne určiť, že sa dôsledky vydedenia vzťahujú aj na tieto osoby. Listina o vydedení sa spisuje za tých istých podmienok, ako závet, v nej však musí byť uvedený aj dôvod vydedenia. Vhodnejšie je zveriť spísanie tejto listiny do rúk notára.

Dedič môže dedičstvo odmietnuť vyhlásením pred notárom alebo takéto vyhlásenie môže notárovi, ktorý dedičstvo prejednáva, aj zaslať. Pokiaľ by sa dal na dedičskom konaní zastupovať, napríklad iným dedičom, odmietnuť za neho môže len, ak to výslovne uvedie v splnomocnení. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť. Dedičstvo nemôže odmietnuť dedič, ktorý svojím počínaním dal najavo, že dedičstvo nechce odmietnuť, napríklad byt užíva. K odmietnutiu dedičstva nemôže pripojiť ani výhrady alebo podmienky; takisto nemôže odmietnuť dedičstvo len sčasti. Napríklad nemôže odmietnuťlen dlhy poručiteľa. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva nemožno odvolať. To isté platí, ak dedič vyhlási, že dedičstvo neodmieta. Ak však dedič dedičstvo odmietne a po poručiteľovi sa neskôr objaví ďalší majetok, nebude už dedičom. Ak by sa počas dedičského konania len vzdal svojho zákonného podielu v prospech iného z dedičov, dedičom zostáva.

Na neznámeho dediča alebo na dediča, ktorého pobyt nie je známy, ktorý bol o svojom dedičskom práve upovedomený vyhláškou súdu a ktorý v určenej lehote nedal o sebe vedieť, sa pri prejednaní dedičstva neprihliada. Jeho opatrovník však nemôže v jeho mene dedičstvo odmietnuť.

Nededí, kto sa dopustil úmyselného trestného činu proti poručiteľovi, jeho manželovi, deťom alebo rodičom alebo zavrhnutia hodného konania proti prejavu poručiteľovej poslednej vôle. Môže však dediť, ak mu poručiteľ tento čin odpustil.

Ak je dedičstvo zadlžené, môžu sa dedičia s veriteľmi dohodnúť, že im ho prenechajú na úhradu dlhov. Súd túto dohodu schváli, ak neodporuje zákonu alebo dobrým mravom. Ak sa nedohodnú, spravuje sa povinnosť dedičov plniť tieto dlhy ustanoveniami Občianskeho súdneho poriadku o likvidácii dedičstva. Dedičia pritom nezodpovedajú veriteľom, ktorí svoje pohľadávky neoznámili i napriek tomu, že ich na to súd na návrh dedičov vyzval, pokiaľ je uspokojením pohľadávok ostatných veriteľov cena nimi nadobudnutého dedičstva vyčerpaná.

Kto chce, aby jeho úspory v banke, stavebnej sporiteľni alebo v dôchodcovskej správcovskej spoločnosti v prípade úmrtia zdedil niekto iný, než dedičia zo zákona, mal by mu túto možnosť zabezpečiť vopred. Či už uvedením jeho mena pri podpise zmluvy alebo neskôr v závete. Iba pri niektorých produktoch platí, že takto možno vopred určiť dediča – už pri podpise zmluvy, prípadne aj neskôr. Patria medzi ne napríklad životné poistenie či sporenie si do penzie. Odporúča sa to najmä, ak žijete v partnerskom, a nie v manželskom zväzku. Peniaze by v opačnom prípade pripadli rodine a partner by nemal nárok na nič. Rovnako to možno urobiť aj, ak jeden z rodičov chce, aby peniaze dostali deti, a nie manžel. Výhodou určenia oprávnenej osoby v zmluve je aj, že sa k peniazom dostane rýchlejšie, bez ohľadu na to, ako dlho bude trvať dedičské konanie.

Na odkázanie takých produktov, akými sú bankové vklady či stavebné sporenie, ale aj tých, pri ktorých nebola oprávnená osoba určená, je vhodné pamätať v závete. Týka sa to aj podielových fondov. Vlastníctvo podielov v podielových fondov prechádza na dedičov buď na základe závetu, alebo zo zákona. Pri spisovaní závetu treba však pamätať na to, že deti sú neopomenuteľní dedičia. Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak pravda poručiteľ potomkov nevydedil.

Dedič môže zmluvu o stavebnom sporení vypovedať. Sporiteľňa mu vyplatí nasporenú sumu aj so štátnou prémiou vo výške ku dňu poručiteľovej smrti alebo záväzky zo zmluvy môže previesť na seba a stane sa klientom sporiteľne. Podobne je to aj, ak sa zdedia úspory v dôchodkovej správcovskej spoločnosti či v doplnkovej dôchodkovej spoločnosti.

Ak zomrie osoba, ktorá si na starobný dôchodok sporí v druhom pilieri, jej úspory získa vždy osoba, ktorú určil v zmluve o starobnom dôchodkovom sporení. Ak ju neurčil, tak pozostalí. Aj tu platí, že dedič môže požiadať o vyplatenie peňazí na dôchodkovom účte alebo si ich nechá previesť na svoj osobný dôchodkový účet. Samozrejme, len za predpokladu, že si sám sporí v druhom alebo treťom pilieri.

Príjmy z dedičstva sa nezdaňujú daňou z príjmu. Pokiaľ ide o priznanie k dani z nehnuteľností, podávajú ho dedičia len ak už majú osvedčenie o dedičstve alebo uznesenie zo súdu, ktoré vlani nadobudlo aj právoplatnosť. Inak nie je možné počas dedičského konania daň vyrubiť, ak zosnulá osoba mala nehnuteľnosti vo svojom výlučnom vlastníctve. Ak však bola v bezpodielovom alebo podielovom spoluvlastníctve, daň sa v tomto roku vyrubí pozostalému manželovi alebo manželke, prípadne niektorému zo spoluvlastníkov. Zmenu vlastníctva musí dedič oznámiť obecnému alebo mestskému úradu, v obvode ktorého sa nehnuteľnosť nachádza, a to do 30 dní od právoplatnosti osvedčenia notára alebo uznesenia súdu.

Zdroj: Občiansky zákonník (§ 460 a ďalšie), Zákon o dani z príjmov (§ 3 ods. 2), Zákon o miestnych daniach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba