Pôda je vždy dobrou investíciou

Pôda, lesná aj poľnohospodárska, sa stáva stabilnou investíciou. Priemerná cena štvorcového metra je 0,55 eura, aktuálne sa predáva za 0,30 až 1,30 eura. Cena za lesné pozemky sa pohybuje od 0,30 do 1,80 eura.

10.01.2013 06:30
pole, pozemok, roľa, traktor, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

„Výška ceny závisí od viacerých faktorov. Lepšie sa predáva v blízkosti miest a platí tiež, že čím väčšie sídlo, tým vyššia cena,“ vraví Erik Mikurčík z Arthur Real Estate Company, ktorá sa špecializuje na trh s pôdou. „Úlohu zohráva aj infraštruktúra, dôležitá je aj bonita pôdy a možnosti jej využitia.“

Cenu ovplyvňuje aj jej možné iné využitie v budúcnosti, jej regionálne umiestnenie v rámci Slovenska a aj celková výmera kupovanej ornej pôdy.

Čoskoro sa otvorí trh s pôdou a majitelia preto zvažujú, či sa oplatí už teraz pozemok predať, alebo vyčkať. „Obchodovanie s poľnohospodárskou pôdou je už teraz ovplyvnené otvorením trhu, preto výraznú zmenu správania na trhu oproti minulým rokom neočakávame,“ tvrdí Mikurčík.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Z čoho vychádza trhová cena pôdy.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ľuďom by však pomohli cenové mapy, aby sa vedeli zorientovať v cenách. V krajinách západnej Európy sú verejne dostupné, u nás zatiaľ chýbajú. „Väčšinou je cena pôdy rádovo vyššia ako u nás, s výnimkou krajín V4.“

Investícia do pôdy sa chápe ako dlhodobo stabilná s relatívne nízkym zhodnotením. Podľa Mikurčíka ide o veľmi bezpečné uloženie peňazí. Ako ďalej dodal, kupujúci by si mal preveriť stav pôdy na liste vlastníctva, vlastníkov, účel, ťarchy. Dôležité sú aj očakávania vlastníkov a príležitosti v danom regióne. Zohľadniť treba tiež vzťah medzi príjmom z nájmu pôdy a daňou z príjmu.

Orná pôda sa skupovala na výstavbu solárnych parkov, keď sa množstvo polí muselo preklasifikovať a výstavba podliehala klasickému stavebnému konaniu. Rovnako aj na logistické parky, prípadne na zástavbu rodinných domov. „Vo všeobecnosti sa dá povedať, že plán využitia ornej pôdy nemá hraníc. Všetko však podlieha štandardnému schvaľovaciemu procesu v zmysle územného plánu,“ vraví Mikurčík.

Spoluvlastníkov pri predaji brzdí zákonné predkupné právo, čo podľa advokáta Alexandra Bröstla znamená, že ten spoluvlastník, ktorý chce svoj podiel predať cudzím osobám, je povinný predtým ho ponúknuť ostatným spoluvlastníkom. „Majú dvojmesačnú lehotu na jeho prijatie. Ponuka sa vykoná ohlásením všetkých podmienok a musí byť písomná,“ vraví. Ak majiteľ ostatných spoluvlastníkov podielu obíde, môžu prevod napadnúť.

„Realizácia predkupného práva prebieha vždy tak plynule, aké medziľudské vzťahy medzi jednotlivými spoluvlastníkmi vládnu,“ dopĺňa Mikurčík. „Ak sú zlé, dá sa očakávať naťahovanie času a tým stláčanie ceny oproti tomu, koľko by ponúkol voľný trh.“

V prípade, že sa rozhodne niekto kúpiť pozemok na poľnohospodárske účely, mal by sa zaujímať o vlastnícke vzťahy, bonitu pôdy, jej predchádzajúce využitie, zistiť jej environmentálne záťaže, dopravnú dostupnosť, možnosti jej dlhodobého prenájmu. Vhodné je využiť aj Pôdnu službu, ktorá vedie nielen databázu informácií o pôde, ale dáva aj odborné stanoviská pri zmene kultúry, pri zmene na jej nepoľnohospodárske využitie, zalesnení poľnohospodárskej pôdy, ale rozhoduje aj o pochybnostiach, či pozemok je, alebo nie je poľnohospodár­skou pôdou.

Priemerná trhová cena pôdy vo vybraných okresoch SR v roku 2011 (v eurách za meter štvorcový)

Okres Orná pôda TTP
Dunajská Streda 0,58 0,43
Trnava 0,76 0,41
Nitra 0,78 1,00
Topoľčany 0,62 1,81
Liptovský Mikuláš 0,82 0,26
Žilina 0,54 0,79
Banská Bystrica 3,17 0,41
Rimavská Sobota 0,16 0,25
Prešov 2,07 .
Svidník 0,24 .
Košice-okolie 1,47 0,23
Michalovce 2,44 0,15
Spolu 0,85 0,55

Prameň: VÚGK, vlastné výpočty VÚEPP

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba