Dohody o spoluvlastníctve manželov možno uzatvoriť len pred notárom

Na to, kým sa na Slovensku budú dať predmanželskými a manželskými zmluvami ľubovoľne upraviť majetkové vzťahy, si ešte počkáme. Predmanželské zmluvy majú napríklad už v Česku alebo Nemecku, u nás je len v štádiu legislatívneho zámeru.

21.09.2010 13:28
zmluva, podpis, manželia, predmannželská Foto:
Ak manželia neuzavreli žiadnu dohodu pred notárom, spôsob a rozsah nadobúdania ich vlastníctva je upravený v Občianskom zákonníku.
debata

Dnes spoločne žijú mladí aj bez toho, aby sa zosobášili. Berú si hypotéky na byt, pôžičky na nábytok, splácajú lízing na auto. Po svadbe splácajú dlhy z príjmov, ktoré patria do ich bezpodielového spoluvlastníctva. Komu patrí byt, auto, nábytok a ako by si mohli právne ošetriť spomínané splátky, na to upozorňuje notár Karol Kovács.

„Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, v skratke BSM, vzniká momentom uzavretia manželstva. Veci, práva a iné majetkové hodnoty, ktoré do tohto momentu nadobudli budúci manželia, sú ich výlučným majetkom, netvoria ich BSM. Ak ich však nadobudli na úver, ktorý splácajú až po uzatvorení manželstva, prostriedky použité na splátky sú už v ich bezpodielovom spoluvlastníctve,“ hovorí Kovács.

Poraďte sa s notárom Bezpodielové spoluvlastníctvo zaniká smrťou jedného z manželov alebo rozvodom. Zákon dáva výnimočne možnosť zrušiť BSM manželom, ktorí podnikajú alebo ak podniká jeden z nich. Vo všetkých prípadoch je potrebné vyčísliť, čo zo spoločného sa vynaložilo na majetok, ktorý nadobudol niektorý z manželov ešte pred sobášom, a preto patrí jemu. „Tu už môžu nastať problémy a nastupuje zložité dokazovanie,“ hovorí Kovács.

Manželia majú aj napriek pomerne striktnej úprave majetkových vzťahov niekoľko možností. „Môžu uzatvoriť dohodu vo forme notárskej zápisnice, ktorou si predmet bezpodielového spoluvlastníctva rozšíria. Napríklad tak, že veci, práva, prípadne iné majetkové hodnoty, ktoré nadobudli na úver ešte pred manželstvom a ten splácajú už počas neho, sa stávajú predmetom ich BSM. Prípadne si môžu zúžiť predmet BSM tak, že peniaze, ktoré nadobudli počas trvania BSM a použili na splátku úveru, budú výlučným vlastníctvom toho, kto spláca úver,“ radí Kovács. Pripomína pritom, že je ešte množstvo iných možností, a preto je v každom prípade vhodné sa o nich poradiť s notárom.

Čo patrí do BSM Ak manželia neuzavreli žiadnu dohodu pred notárom, spôsob a rozsah nadobúdania ich vlastníctva je upravený v Občianskom zákonníku. Do bezpodielového spoluvlastníctva patrí všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z nich za trvania manželstva. Nepatria tam jedine veci, ktoré niektorý z manželov získal darom alebo zdedil, ale ani veci osobnej povahy, ak slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov. Nespadajú doň ani veci vydané jednému z manželov v rámci reštitúcií majetku, ak mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ak mu bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

„Manželia môžu uzavrieť jednu z dohôd, v nej si zúžiť alebo rozšíriť zákonom určený rozsah BSM, dohodnúť sa aj o správe spoločného majetku, poprípade si vyhradiť vznik BSM ku dňu zániku manželstva,“ vysvetľuje notár. „Túto dohodu možno uzavrieť od okamihu vzniku BSM až do jeho zániku, spätne aj do budúcnosti. Môže zahŕňať jednotlivé súčasti majetkového komplexu, ktorý tvorí BSM, pričom zákon ju neobmedzuje len na majetok, ktorý už tvorí BSM,“ hovorí Kovács. „Neobmedzuje ani uzavretie takejto dohody so spätnou účinnosťou, maximálne až ku dňu vzniku BSM. Z jeho znenia, konkrétne z gramatického výkladu slova "zúžiť“, možno vyvodiť jediné obmedzenie zmluvnej slobody strán, a to také, že táto ich dohoda nemôže viesť až k úplnému vylúčeniu existencie ich BSM."

debata chyba