Jazda na plyn LPG zdražie od januára o pätinu

Okrem benzínu a nafty sa pre nové sadzby spotrebných daní a vyššiu DPH nevyhne zdražovaniu ani skvapalnený propán–bután (LPG) a stlačený zemný plyn (CNG). Obľúbenejší LPG zdražie od januára asi o 11 centov na 59 centov za liter, čo je vyše pätinový nárast.

10.09.2010 10:52
LPG, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Kilogram CNG zase zdražie približne o desatinu z ceny 97 centov za kilogram zo septembra tohto roka. Spracovatelia plynu sa však o úbytok záujemcov o ekologickejšie palivá neobávajú. LPG aj CNG budú aj naďalej lacnejšie ako benzín a nafta.

Zmeny v daniach sa dotknú približne 60–tisíc áut jazdiacich na LPG, ale aj stoviek áut, autobusov či nákladných vozidiel využívajúcich CNG. „Musíme zdaňovať pre upozornenie zo strany komisie,“ obhajuje zmeny pre plyn na pohon áut v ozdravnom balíčku ministerstvo financií.

Po zdražení plynových palív sa predĺži návratnosť investícií na prerobenie áut. Za prerábku lacnejších áut ako Fiat či Fabia na LPG ľudia zaplatia asi tisíc eur, pri drahších modeloch nechajú v autoservise až 1 700 eur. „Investícia na prerobenie automobilu sa majiteľovi v súčasnosti vráti o dva až tri roky, respektíve ak človek najazdí 12–tisíc kilometrov ročne. Po zavedení spotrebných daní na LPG sa návratnosť predĺži o pár mesiacov,“ tvrdí Anton Molnár, hovorca Slovnaftu.

Pri LPG pôjde o znovuzavedenie spotrebnej dane. Do roku 2008 sa z každej tony LPG odvádzalo do štátnej kasy 259 eur, potom rezort financií daň zrušil a od nového roka navrhuje opäť miernejšie zdanenie na úrovni 182 eur za tisíc kilogramov skvapalneného propán–butánu. Za každú megawatthodinu CNG štát zas dostane 13,27 eura. Okrem spotrebných daní si však motoristi budú musieť prirátať aj vyššiu, 20–percentnú DPH. Nakoniec tak napríklad za plnú nádrž LPG zaplatia o 4,7 eura viac ako v súčasnosti.

Menšieho záujmu o LPG sa po znovuzavedení spotrebných daní spracovatelia plynu neobávajú. „Aj keď bolo LPG oslobodené od platenia spotrebných daní, nezaznamenali sme výraznejší nárast záujmu. Pre ľudí je dôležitá konečná cena a LPG je oproti bežným palivám o necelú tretinu lacnejší,“ myslí si Molnár.

Okrem LPG a CNG zdražie aj benzín a nafta pre poplatok na zásobníky ropy a palív či vyššie zdanenie biozložiek. Spolu aj po zarátaní vyššej DPH stúpne cena benzínov a nafty od januára o 5 až 6 centov na liter.

Ak ministerstvo financií k avizovaným opatreniam naozaj pristúpi, zvýši náklady na prevádzku áut nielen bežným motoristom, ale aj autodopravcom. „O cenách pre cestujúcich rozhodujú samosprávy, ktorým autobusy prenajímame. Nám by však po zvýšení cien náklady určite stúpli,“ tvrdí Milan Jankulár zo spoločnosti Veolia Transport Nitra.

Samosprávy zatiaľ o zdražovaní cestovného neuvažujú. „Nie, neplánujeme dvíhať ceny za prepravu v mestskej hromadnej doprave,“ potvrdila Katarína Jantošovičová z Kancelárie primátora mesta Košice. Zmena môže prísť po novembrových komunálnych voľbách, keď sa primátori a poslanci v mestách obmenia.

debata chyba