Školáci môžu dostať dotácie na stravu a pomôcky

Zriaďovatelia škôl môžu požiadať úrady práce o dotáciu na stravu aj na školské potreby. "Obe dotácie sú učené deťom z rodín, ktorým sa poskytuje dávka v hmotnej núdzi a príspevky v hmotnej núdzi, a deťom z rodín, ktorých príjem je pod hranicou súm životného minima," hovorí Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

29.08.2010 06:45
škola, kniha, knihy, učebnica, učebnice, prvák,...
Ilustračné foto
debata

V minulom roku sa na stravu pre dieťa v hmotnej núdzi vyčerpalo vyše 9 miliónov eur a využilo ich 59 969 detí a 3 746 škôl. Na školské potreby dal štát 2,4 milióna eur. Priemerná mesačná výška dotácie na stravu na jedno dieťa bola v sledovanom období okolo 13,27 eura. Dotácie na školské potreby boli v I. polroku 2009 poskytnuté na 65 513 detí, poskytli sa 2 997 školám a v II. polroku na 76 780 detí, využilo ich 3 085 škôl. Priemerná výška dotácie na polrok na jedno dieťa bola okolo 16,59 eura.

Žiadosti podávajú zriaďovatelia škôl

Pokiaľ ide o základné školy, o dotácie žiadajú ako ich zriaďovatelia väčšinou obce a mestá. „Škola odovzdá zoznam detí. Na úrade práce preveria, či sú rodiny poberateľmi dávky v hmotnej núdzi. Prípadne sa môžu poskytovať dotácie na stravu aj deťom z rodín, ktoré majú príjem za predchádzajúcich šesť mesiacov na úrovni životného minima,“ informuje Peter Zeman z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „O dotácie treba požiadať na osobitnom tlačive, k dispozícii sú na úrade, ale má ich aj škola alebo jej zriaďovateľ.“

Na stravu prispieva aj rodič

„Škola musí preukázať dokladmi, ako prostriedky využila,“ hovorí Zeman. „Môže ich využiť na kúpu zošitov, pier, výkresov. Nakupuje ich buď škola, alebo rodič. Úradu treba všetko zúčtovať. Zriaďovateľ určí aj to, v akej výške bude na stravu prispievať rodič.“

Dotácia na stravu je najviac jedno euro na dieťa, a to na každý stravovací deň, v ktorom bolo na vyučovaní alebo v predškolskom zariadení. „Rodičia sú povinní prispieť sumou najmenej tri centy a najviac 17 centov na každé odobraté jedlo. Výšku príspevku im určuje škola,“ opisuje Devánová. Dotácia na školské potreby je od 33,19 eura na školský rok na dieťa v prípravnej triede v predškolskom zariadení a na dieťa v škole. Poskytuje sa vo dvoch častiach, vo februári a v septembri.

debata chyba