Na získanie maximálnej štánej prémie bude treba viac peňazí

Na získanie stavebnej prémie v maximálnej výške bude treba budúci rok usporiť viac peňazí ako dnes. Sporitelia pritom budú môcť získať prémiu v rovnakej výške ako tento rok.

13.08.2010 15:02
peniaze, dom, stavba, stavebné, sporenie, hypotéka Foto:
Ilustračné foto
debata

Ministerstvo financií totiž znížilo percentuálne zvýhodnenie stavebného sporenia z 12,5 na 10 percent. A keďže najvyššiu možnú výšku štátnej prémie ponechalo na úrovni 66,39 eura, sporitelia budú musieť na jej získanie potrebovať vklad vo výške 663,90 eura. Tento rok im na to postačuje 531,12 eura.

Ministerstvo prehodnocuje výšku stavebnej prémie každý rok na základe priemeru výnosov do splatnosti štátnych dlhopisov. Vďaka tomu, že ľudia budú potrebovať na získanie najvyššej možnej prémie vyššiu čiastku ako dnes, na maximálnu prémiu pravdepodobne dosiahne menej sporiteľov. Ministerstvo financií predpokladá, že vďaka tomu na vyplácaní prémie ušetrí asi dva milióny eur.

Štátnu prémiu získavajú sporitelia len z vkladov, ktoré na stavebné sporenie vložili v danom kalendárom roku. Nasporené peniaze spolu s prémiou môžu vybrať po uplynutí šiestich rokov od začiatku sporenia. Peniaze potom môžu použiť na akýkoľvek účel. V prípade, že sporiteľ vie vydokladovať, že tieto peniaze použil na stavebné účely, môže ich vybrať už po dvoch rokoch.

Každý človek môže získať štátnu prémiu len na jednu zmluvu. Ak niekto uzatvorí viacero stavebných sporení, musí podpísať vyhlásenie, na ktorú zmluvu chce prémiu dostávať. Toto vyhlásenie môže neskôr zmeniť.

debata chyba