Mihál chce zrušiť poistné odvody. Koalícia je opatrná

Minister sociálnych vecí Jozef Mihál (SaS) ohlásil prvé kroky na ceste k zavedeniu revolučnej zmeny daňového a odvodového systému.

24.07.2010 08:54
Jozef Mihál Foto:
Nový minister práce a rodiny Jozef Mihál začína s odvodovou reformou.
debata

Po schválení príslušnej legislatívy by už poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie nemali byť povinné. Tomu, kto tieto odvody odmietne platiť, však ani nevznikne nárok na dávky v prípade straty práce či v práceneschop­nosti.

S takým návrhom počíta programové vyhlásenie novej pravicovej vlády. Časový plán zavedenia zmien a ďalšie podrobnosti zámeru Mihál zatiaľ nekomentoval. Vo štvrtok a v piatok bol totiž na oficiálnej návšteve v Prahe.

Keby si pri súčasnom priemernom plate 744 eur neplatil spomenuté odvody zamestnanec, ušetril by mesačne iba necelých 18 eur. Živnostník dokonca len 14 eur. S výškou príjmu však percentuálne dávky zaujímavo rastú, takže Sociálna poisťovňa by úhrnom mohla prísť o nemalé príjmy.

Odborníci sa k tejto zmene zatiaľ stavajú nejednotne. Podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša by Sociálnej poisťovni spôsobila ešte väčšie starosti, keďže z týchto dvoch poistení sa momentálne vyplácajú aj starobné dôchodky. „Ak by nastúpila ďalšia hospodárska kríza a nezamestnanosť by sa prudko zvýšila, znamenalo by to veľký sociálny problém, ktorý by vláda beztak musela riešiť,“ varuje Goliaš.

Naopak, Radovan Ďurana z inštitútu INESS by zrušenie poisťovacej povinnosti privítal. „Občania tým získajú väčšiu slobodu rozhodnúť sa o takom spôsobe zabezpečenia, ktorý zodpovedá ich životnej situácii,“ tvrdí. Pripomína, že už teraz jestvujú a určite vzniknú aj nové komerčné alternatívy poistenia a „na ulici“ tak zostanú iba tí, ktorí sa k možnosti príjmového výpadku postavia nezodpovedne.

Poisťovanie akejkoľvek udalosti má navyše podľa Ďuranu zmysel iba pri primeranom riziku. „Mnohí poistenci sú aj dnes poistení zbytočne,“ tvrdí. Myslí najmä na tých, u ktorých je strata zamestnania nepravdepodobná alebo im kvalifikácia zaručuje, že včas získajú nové. A aj v prípade dočasnej straty práce im predošlý príjem umožní bezproblémové prežitie.

To isté sa podľa experta INESS týka poistenia v práceneschop­nosti. „Pre zamestnanca s vyšším príjmom a zdravým životným štýlom, u ktorého je pravdepodobnosť ochorenia nízka, môže byť výhodnejšie hradiť si dočasný výpadok príjmu z vlastných zdrojov, ako sa počas celého pracovného života poisťovať,“ mieni.

Súčasné sadzby pre tieto poistenia sú podľa Ďuranu beztak neprimerane vysoké a peniaze z ustavične prebytkových fondov sa potom neopodstatnene presúvajú do večne deficitného starobného poistenia. Dosahy na Sociálnu poisťovňu odporúča posudzovať až po predstavení detailov zámeru.

Ani podľa Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti nie je zrušenie poistného zlý nápad. Jeho úspešnosť však podmieňuje správnym nastavením systému. „Viem si predstaviť rozdelenie poistných odvodov na povinnú a nepovinnú zložku,“ uvádza. Upozorňuje tiež, že aj súčasný systém má mnoho nedostatkov. Napríklad podpora v nezamestnanosti je podľa neho malá a poskytuje sa príliš krátko. Ak sa pre poistenca nájde nová práca a on do nej nenastúpi, Sociálna poisťovňa to nechápe ako „poisťovací podvod“ a naďalej mu vypláca dávku. Hoci poistné si platia aj migranti, po prepustení z práce nárok na dávky nemajú a pod. Financovanie prvého dôchodkového piliera z poistného aj Páleník označil za „nešťastné“.

Zrušenie poistného mali okrem Mihálovej SaS v predvolebnom programe aj kresťanskí demokrati. No teraz sa k nemu stavajú opatrne. Sociálny expert KDH Július Brocka to včera zdôvodnil tým, že koaliční partneri už reálne zistili, v akom neuspokojivom stave sú verejné financie. „V našom programe sme taký bod mali ako súčasť návrhu na výrazné zníženie všetkých poistných odvodov. V danej situácii však zrejme nepodporíme nijaké požiadavky siahajúce nad rámec dohodnutých koaličných programových téz,“ vyjadril sa Brocka.

debata chyba