Zdravotné poistenie študenta: Pozor na termín, hrozí pokuta

Kto platí zdravotné poistenie za študenta na strednej alebo vysokej škole alebo za toho, kto štúdium práve ukončil?

22.07.2010 13:54
lekár - vyšetrenie - chrbtica - rontgenová snímka Foto:
Zmeny treba v zdravotnej poisťovni nahlasovať do ôsmich dní.
debata

Za ukončenie strednej školy sa považuje deň zloženia maturitnej skúšky, a to na gymnáziách, stredných odborných školách, stredných odborných učilištiach a nadstavbových štúdiách. Poistné za absolventa platí štát ešte do 31. augusta.

Kto zmaturoval a nechystá sa na vysokú školu alebo kto skončil vysokú školu, musí to oznámiť poisťovni do ôsmich dní od zmeny, teda do 8. septembra. Ak si túto povinnosť nesplní, zdravotná poisťovňa oznámi neplnenie povinností Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ten môže uložiť sankciu až do výšky 331 eur.

Pri prihlasovaní sa do zdravotnej poisťovne treba doklad o ukončení štúdia na strednej škole (napríklad doklady vystavené školou alebo kópia maturitného vysvedčenia a podobne), potvrdenie o nástupe na VŠ, ak by štúdium pokračovalo ďalej na vysokej škole. Ak absolvent po maturite nastúpil do zamestnania, oznamovaciu povinnosť si musí splniť zamestnávateľ, a to do 8 dní od nástupu do zamestnania.

Kto skončil vysokú školu a má pred štátnicami, prestáva byť študentom odo dňa ukončenia štúdia, teda v deň zloženia štátnej záverečnej skúšky, nie v deň promócií. Znamená to teda, že po štátniciach treba navštíviť ktorúkoľvek pobočku zdravotnej poisťovne a oznámiť túto zmenu do 8 dní.

Prerušenie štúdia

Zdravotnej poisťovni je študent povinný oznámiť nielen ukončenie, ale aj prerušenie štúdia. Štát totiž platí poistenie iba za nezaopatrené dieťa. Kto prerušil štúdium, prestal byť študentom a štát za neho poistné ďalej platiť nebude. Rovnaká situácia nastáva aj vtedy, keď sa štúdium predĺži napríklad pre niekoľko neurobených skúšok. Priebeh štúdia eviduje vždy príslušná vysoká škola. Poistenec následne predkladá poisťovni potvrdenia o priebehu štúdia, ktoré vystaví vysoká škola.

Kto prerušil štúdium a nastúpil do zamestnania, je povinný oznámiť túto zmenu do 8 dní. Potrebuje na to doklad o prerušení štúdia, ktorý vystaví škola. Vznik zamestnania je povinný oznámiť zamestnávateľ do 8 dní od nástupu do práce. Aj v prípade, že niekto preruší štúdium z iných dôvodov, musí poisťovni doručiť doklad o prerušení štúdia do 8 dní.

Na čo sa pýtate… ?

Mám sa prihlásiť do zdravotnej poisťovne po skončení strednej alebo vysokej školy? Kto za mňa bude platiť odvody?

Ak ste absolvent strednej alebo vysokej školy, máte po ukončení štúdia povinnosť nahlásiť zmenu do ôsmich dní. Ak sa zamestnáte, urobí to za vás zamestnávateľ. Ak sa zaevidujete na úrade práce ako nezamestnaný, ak začnete podnikať alebo sa stanete samoplatiteľom, musíte sa s poisťovňou kontaktovať sám. Za nesplnenie oznamovacej povinnosti vám môže Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uložiť pokutu.

Aj bakalári majú oznamovaciu povinnosť k zdravotnej poisťovni. Ale až v prípade, ak nie sú v tom istom kalendárnom roku zapísaní na druhostupňové vysokoškolské štúdium alebo majú viac ako 26 rokov.

Mám viac ako 26 rokov a stále študujem. Kto platí zdravotné poistenie?

Štát za vás platí poistenie aj v prípade, že máte viac ako 26 rokov a spĺňate isté podmienky: štúdium nesmie presiahnuť štandardnú dĺžku štúdia, študujete dennou formou, nezískali ste vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a nebol vám priznaný akademický titul.

Kedy si musím platiť zdravotné poistenie sám?

Ak máte menej ako 26 rokov a úspešne ste ukončili vysokoškolské štúdium. Poistné si musíte platiť aj v prípade, ak ste nedodržali štandardnú dĺžku štúdia na vysokej škole a máte viac ako 26 rokov. Ďalším možným príkladom, keď si musíte hradiť poistné, je, keď máte viac ako 26 rokov a študujete externou formou štúdia. Toto platí, ak nie ste zamestnaný, nie ste živnostník alebo za vás neplatí poistné štát z iného dôvodu.

Zdroj: Všeobecná zdravotná poisťovňa

debata chyba