Pravica sľubuje rodinám lepšie služby, nie vyššie dávky

Rodiny sa od pravicovej vlády výrazného zvyšovania dávok zrejme nedočkajú. Nová koalícia sa chystá zamerať viac na skvalitňovanie služieb ako na rozdávanie peňazí. Vyplýva to z jej programových téz.

29.06.2010 11:45
rodina, otec, matka, mama, dieťa Foto:
Na rodičovskej dovolenke by sa mohli podľa programových téz novej vlády striedať obaja partneri.
debata

Aj keď kvalitnejšie služby pre rodiny sú potrebné, sociológovia v hodnotení zatiaľ zostávajú opatrní. „Treba počkať na celkovú filozofiu vlády, pretože teraz môže ísť len o dobre znejúce sľuby. Niektoré návrhy sú veľmi dobré, iné veľmi všeobecné,“ zhodnotil sociológ Daniel Gerbery.

Predĺženie materskej dovolenky z programových téz síce vypadlo, pravica však sľubuje, že by sa na nej mohli striedať obaja rodičia. Prvú, základnú časť, by mohol tak ako doteraz čerpať len jeden rodič. Ale pri čerpaní druhej časti by sa mohli striedať obaja, podľa potrieb rodiny. „Túto možnosť treba veľmi privítať a potešiť sa, že SDKÚ pochopila, že urobila chybu, keď v minulosti možnosť striedať sa na rodičovskej dovolenke zrušila,“ uviedla sociologička Zuzana Kusá.

Ďalšie zamýšľané opatrenie – rozšírenie a skvalitnenie služieb pre rodiny s deťmi – je však podľa nej veľmi vágna téza. Pravicové strany si pod tým predstavujú napríklad vytváranie mikroškôlok, dotovanie opatrovateliek z medzitrhu práce a podobne. Funguje to tak aj v zahraničí. Slovensko má však v medzinárodnom porovnaní nízky podiel rodičov s malými deťmi, ktorí nepracujú preto, že je nedostatok opatrovateľských služieb. „Nepracuje sa zvyčajne preto, že chýba práca. Preto mi to nepripadá ako pálčivý problém,“ dodala Kusá.

Riskantnou tézou je podľa sociológov prísľub, že rodičovský príspevok budú dostávať všetci rodičia rovnaký, bez ohľadu na to, či pracujú alebo nie. Upozorňujú, že to môže príliš zaťažiť štátny rozpočet. Dnes štát poskytuje rodičovský príspevok vo výške 164,22 eura alebo 256 eur. Ak sa rodič stará o dieťa a nepracuje, dostáva viac peňazí.

Dvojakosť príspevku odchádzajúca Ficova vláda zaviedla aj preto, aby ho mohla hradiť z eurofondov. „Ak by sa príspevok zjednotil, štát by musel použiť len vlastné zdroje. Preto je to z hľadiska rozpočtového deficitu veľmi hazardný sľub,“ upozorňuje Kusá. Ako tento problém nová vláda vyrieši, bude jasnejšie, keď bude hotový vládny program.

debata chyba