Pre dlžníkov Sociálnej poisťovne platí od januára generálny pardon

Dlžníci Sociálnej poisťovne môžu od začiatku januára tohto roka využiť generálny pardon. Ide o odpustenie povinnosti platiť penále za podmienky zaplatenia dlžného poistného.

04.01.2010 16:39
Sociálna poisťovňa Foto:
Sociálna poisťovňa dlžníkom odpustí penále.
debata

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára 2010. Pardon bude trvať do konca apríla tohto roka, jeho podmienkou má byť zaplatenie dlžného poistného vzťahujúceho sa na obdobie do konca minulého roka. Takéto opatrenie sa zavádza „v súvislosti s globálnou finančnou a hospodárskou krízou a jej dopadmi na subjekty povinné platiť poistné a príspevky na starobné dôchodkové sporenie“. Sociálna poisťovňa by mohla vďaka generálnemu pardonu v tomto roku od svojich dlžníkov získať približne 6,3 mil. eur, z toho 0,2 mil. eur by smerovalo do jej správneho fondu.

Odpustenie povinnosti zaplatiť penále za podmienky úhrady dlžného poistného bolo v Sociálnej poisťovni možné aj vlani. Od 1. júna minulého roka bola totiž účinná novelizácia zákona o sociálnom poistení, ktorá umožňovala poisťovni odpustiť penále dlžníkom, ktorí uhradili poistné viažuce sa na obdobie pred 1. júnom minulého roka Sociálna poisťovňa však mohla penále odpustiť len na základe písomnej žiadosti dlžníka a v odôvodnených prípadoch. Nešlo tak o tzv. generálny pardon, keďže pobočky Sociálnej poisťovne museli individuálne zhodnotiť každú žiadosť.

debata chyba