Štipendiá na zahraničné školy prilákali menej študentov ako vlani

O sociálne štipendiá na jednoročné štúdium v zahraničí bol medzi stredoškolákmi tento rok výrazne nižší záujem ako vlani. Hoci ministerstvo školstva dalo uchádzačom šancu v troch kolách, študenti využili len polovicu z ponúkaných štipendií.

18.10.2009 21:24
študent, kniha, dievča Foto:
S pomocou sociálneho štipendia vlani smerovalo do Írska či Francúzska vyše troch stovák stredoškolákov.
debata

Príležitosť stráviť tento školský rok na zahraničnej škole a zdokonaliť sa v cudzom jazyku tak zužitkovalo 170 tretiakov, vyplynulo z materiálu, ktorý má posúdiť vládny kabinet. Vlani smerovalo do Írska či Francúzska vyše troch stovák stredoškolákov.

Program sociálnych štipendií pre vzdelávanie sa v zahraničí spustila vláda Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2008, určený je pre študentov z chudobnejších rodín. Na štipendium malo nárok napríklad dieťa z trojčlennej rodiny, ak jej minuloročný mesačný príjem nepresiahol 798 eur (24.041 Sk). Pre nízky záujem sa neskôr suma zvýšila na takmer 998 eur (30.066 Sk). V budúcom roku budú môcť o štátnu podporu žiadať dokonca stredoškoláci z nižšieho ročníka.

V tomto roku smerovalo na podporu študentov v zahraničí 3,3 milióna eur (99 miliónov korún). Najväčší záujem, rovnako ako vlani, bol o anglicky hovoriace krajiny. V predchádzajúcom školskom roku študovalo najviac stredoškolákov v Írsku (130), za ním nasledovali Francúzsko a Británia.

Tohtoroční štipendisti už na rozdiel od svojich predchodcov nemôžu získavať jazykové znalosti v Británii a Rakúsku. Štúdium v ostrovnej krajine bolo v prepočte na jednu osobu zo všetkých najdrahšie, ročné náklady dosiahli 11.709 eur (352.745 Sk). Nasledovalo vzdelávanie v Írsku, kde boli ročné náklady jedného študenta na úrovni 9882 eura (297.705 Sk). Najnižšie výdavky mala slovenská strana v Rakúsku – 6630 eur (199.735 Sk).

Stredoškoláci môžu študovať v zahraničí aj cez iné programy, jedným z nich je napríklad projekt medzinárodných škôl United World College. Odborníci však upozorňujú, že do zahraničia cestuje oproti vyspelejším krajinám stále málo Slovákov.

debata chyba