O lacný obed je v školách záujem

Kríza doľahla aj na školy, na pomoc štátu je odkázaných čoraz viac žiakov. Riaditelia škôl hlásia, že žiadostí o príspevky na stravu bude zrejme viac ako vlani.

17.09.2009 08:00
jedlo, chlapec, hranolky, obed Foto:
Euro na každé hlavné jedlo poskytne školákovi štát, ak sú jeho rodičia nezamestnaní, poberajú dávky v hmotnej núdzi alebo majú nízky príjem.
debata

Euro na každé hlavné jedlo poskytne štát deťom, ktorých rodičia sú nezamestnaní a poberajú dávky v hmotnej núdzi. Podľa údajov ústredia práce je takých ľudí vyše 330-tisíc. O dotáciu na stravu môžu požiadať aj tí školáci, ktorých rodiny síce majú pravidelný príjem, ale veľmi nízky.

„Momentálne evidujeme 116 detí, ktorých rodičia požiadali o dotáciu,“ povedala riaditeľka Základnej školy na Sídlisku Lúčna 1 z Vranova nad Topľou Blažena Matisová. Podľa nej je o príspevky na obed v školskej jedálni záujem, hoci rodičia musia časť z peňazí doplatiť. „Veď ktorý rodič by odmietol pomoc pre vlastné dieťa. Keď už nemajú rodičia prácu, nech aspoň deti majú lacný obed,“ dodala Matisová.

Rodičia doplácajú na obed od 3 do 17 centov, podľa výšky v stravného v školách. Okrem lacnej stravy majú školáci nárok na príspevok na učebné pomôcky vo výške viac ako 33 eur. Škola za to dieťaťu nakúpi zošity či potrebné knihy.

Podľa zástupkyne riaditeľa Základnej školy 1. mája v Snine Jany Kostolčákovej niektorí sa snažia pomoc od štátu aj zneužiť. „Sú prípady, keď takú pomoc využívajú aj tí, ktorým nie je určená. Napríklad, niektorí z rodičov namiesto pomôcok či príspevkov na obedy od nás žiadali peniaze, čo je nepochopiteľné,“ zdôraznila.

Riaditelia by však privítali, aby bolo okolo dotácií pre žiakov menej papierovania. Najmä teraz, keď žiadateľov v čase krízy pribúda.

„Od začiatku školského roka máme 81 detí, ktoré poberajú príspevok na stravu a učebné pomôcky,“ konštatoval riaditeľ trebišovskej Základnej školy na Komenského ulici Radoslav Ujhely. Pomoc hodnotí pozitívne. „Je potrebné deti podporovať, ale horšie je to s agendou okolo týchto dotácií. My máme totiž na starosti celú administratívu, čo nám dosť situáciu komplikuje, o tieto záležitosti by sa mal postarať štát,“ poznamenal.

Vláda sa zatiaľ nechystá zmeniť systém vyplácania príspevkov v školách. Okrem stravného a učebných pomôcok, na ktoré prispieva štát najviac, idú zo štátnej kasy peniaze aj na sociálne štipendiá. Tie dostávajú študenti stredných škôl, ich výška závisí od prospechu.

Stredoškolák s priemerom známok horším ako 2,5 môže získať viac ako 21 eur. Ak sa učí priemerne na dvojky, dostane mesačne vyše 29 eur. V prípade lepšieho prospechu získa zhruba 42 eur.

Sociálne štipendiá vyplácajú študentom aj vysoké školy. Ak poslucháč študuje v mieste bydliska, dostane 215 eur. Ak do školy dochádza, 260 eur.

debata chyba