Družstvám sa oplatí hospodáriť na väčších plochách

S cenou pôdy sme na tom v porovnaní s ostatnou časťou únie horšie, pretože vlastníctvo je u nás rozdrobené.

30.09.2011 11:04
kombajn, pôda, obilie, žatva, družstvo Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ak by za mnou prišiel niekto, že chce predať sto hektárov, tak pôdu kúpim. Ale u nás sa ešte aj pozemkové úpravy robia tak, že minimálna výmera je 200 štvorcových metrov. Pozemkové úpravy, v rámci ktorých sa majú pozemky sceľovať, mali by predsa smerovať k tomu, že ak niekto vlastní päť hektárov, tak má mať maximálne päť parciel, a nie päťdesiat,“ vraví Daniel Chomistek, predseda oravského Poľnohospodárskeho družstva Bziny.

Takto podľa neho štát vlastníkov pripravuje o to, aby sa ich pozemky v budúcnosti nejako zhodnotili. Naša pôda je, ako vraví, zatiaľ nevyčerpaná. „V porovnaní s minulosťou používame už menej chémie, hnojíme len tam, kde je to potrebné, a to len maštaľným hnojom. Mlieko je kvalitné, keďže veterinári nás k tomu tlačia, nemôžeme tam dať také prísady ako inde.“ Ale ľudia sa pri nákupoch potravín pozerajú viac na cenu. „Ich chyba,“ vraví predseda. Dotácie z eurofondov by sa podľa neho mali poskytovať aspoň na hektár pôdy. V opačnom prípade hrozí, že za zhoršujúcich sa podmienok družstvá už nebudú ďalej schopné pôdu obrábať.

Oravu brzdí vysoká rozdrobenosť Kým na juhu Slovenska sú 60–hektárové lány obrábanej pôdy, na Orave taký súvislý pozemok nenájdete. „Pri 800–hektárových plochách pôdy sú tu dvojhektárové políčka.“ Chomistek nepokladá také drobenie pôdy za hospodárne. Podľa neho je krátenie priamych platieb pri veľkoplošných výmerách krokom späť. „Ak má roľník rovnakú platbu na hektár, tak by mal spĺňať rovnaké ekologické podmienky ako ten, kto hospodári na väčšej výmere. Nás úrady životného prostredia vyzývajú, aby sme mali odkanalizované štyri hektáre pôdy, pritom rovnaké podmienky nemajú tí, ktorí hospodária na menšej výmere.“ Sú to podľa predsedu družstva vynútené investície, ktoré sa družstvu nevrátia.

Na Orave sú družstvá už sprivatizované, podielnické listy sa stali minulosťou. Cena pôdy je tam však dvojnásobne vyššia, ako na juhu Slovenska. „Ľudia si tu pôdu viac cenia, za hektár som tu zaplatil aj 1 500 eur. Išlo o dvadsať parciel v podielovom spoluvlastníctve, pritom nešlo o stavebné pozemky, ale o zarastenú lúku,“ vraví Chomistek. Pozemok kúpil, len aby ho mohol zameniť. Inak sa ich družstvám neoplatí skupovať. „Ak by sme tu mali kupovať pôdu, do konca života nesplatíme. Každý si ju drží, vlastníci zatiaľ nemajú záujem predávať ju.“ Skupujú vďaka investorovi Iná situácia je na východe Slovenska, tam by vlastníci radi svoje parcely predali. Podľa Alžbety Mlynarčíkovej z JRD Spišská Teplica je síce pre ďalšiu existenciu družstiev veľmi dôležité, aby pôdu aj vlastnili, no na jej kúpu majú vyčlenené len obmedzené finančné prostriedky.

„Prvoradé je získať pozemky na hospodárskom dvore kvôli celkovej prestavbe na modernú ekofarmu.“ Vykúpili už takmer 80 percent takých pozemkov a zvyšné by malo družstvo od ich súčasných majiteľov získať výmenou za iné svoje pozemky v rámci pozemkových úprav, ktoré by sa mali začať už koncom tohto roka. „Trvajú určitý čas, ale je šanca, že v rámci nich získame aj ostatné potrebné pozemky. V minulosti sa na zastavaných dvoroch nedali v rámci pozemkových úprav vlastnícky usporiadať. Teraz to už možné je, a preto sme požiadali aj o ich zahrnutie do projektu.“ Družstvo má vďaka investorovi, majiteľovi AquaCity v Poprade špičkovú poľnohospodársku techniku, obnovili strojový park a zvýšili hektárové výnosy pôdy.

„Máme aj projekt na rekonštrukciu a vybudovanie ekofarmy, ktorá by zásobovala akvapark a ďalšie hotely a predajne v regióne vlastnými pekárenskými, mliekarenskými, ale aj mäsovými výrobkami. Zatiaľ ho však nemôžeme zrealizovať práve kvôli tomu, že nevlastníme potrebné pozemky na hospodárskom dvore.“ Zatiaľ družstvo obrába všetko, čo je možné, každý kúsok ornej pôdy. „Nemáme pozemky, na ktoré by sme brali len dotácie s tým, že by sme ich len vykosili,“ vraví ďalej Mlynarčíková. Len čo začnú družstvo rekonštruovať, zrejme sa od odkupovania poľnohospodárskej pôdy upustí. „Nechceme vykúpiť celý kataster, na ktorom hospodárime. Nestretla som sa ani s tým, aby vzájomne spoluvlastníci odkúpili pozemky uprostred honu, ktoré nie sú sprístupnené.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba