Záhradkári musia platiť trhové ceny. Vlastníci však musia o doplatok žiadať

Daňových poplatníkov bude stáť ďalšie vyrovnanie súkromných pozemkov v starých záhradkárskych osadách viac ako 60 miliónov eur.

22.09.2011 16:00
Záhradka, záhradkár Foto:
Záhradkári v starších osadách už nemajú nárok na odkúpenie pozemku za úradnú cenu.
debata

Týka sa to však iba tých pozemkov, za ktoré doteraz dostali ich vlastníci od Slovenského pozemkového fondu úradnú cenu. Podľa novely zákona môžu do konca roka požiadať o doplatok, inak ho nedostanú. Netýka sa to však majiteľov pozemkov v osadách, ktorí už so záhradkármi uzavreli kúpne zmluvy.

PIANO

Užitočné rady nájdete v článku
Ako určí znalec hodnotu pozemkov a stavieb v záhradkárskej osade
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Sú aj záhradkárske osady, v ktorých sa konanie na pozemkových úradoch do konca apríla neskončilo. V nich platia už trhové ceny a určovať ich budú znalci. Záhradkári v takýchto doteraz nevyrovnaných osadách už nemajú nárok na odkúpenie pozemku za úradnú cenu. Odhaduje sa, že znalcom určená cena bude aj viacnásobne vyššia. V Bratislave to môže byť za štvorcový meter od 17 do 75 eur.

Celý proces vyrovnania vlastníctva sa týka len starších záhradkárskych osád, ktoré boli zriadené ešte za bývalého režimu. Hraničný termín bol 24. jún 1991. Zhruba v 900 osadách záhradkári podali návrhy na pozemkové úrady, aby v rámci konaní dosiahli nízke, úradné ceny, z toho 500 osád je už vybavených. „Vo všetkých týchto záhradkárskych osadách treba znovu dať pozemky oceniť,“ vraví Peter Antošík z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Nové ocenenie znalcom sa netýka len tých osád, kde sa záhradkári s vlastníkmi o odkúpení pozemkov dohodli.

Výhodnú cenu stratili záhradkári vlastne už pred štyrmi rokmi, keď Európsky súdny dvor v Štrasburgu rozhodol v spore v prospech vlastníkov Urbárskej obce Trenčianske Biskupice. Urbárnici sa domáhali ochrany svojho vlastníckeho práva, ktoré Slovenská republika porušovala tým, že prijala zákonnú úpravu. Za nájom pozemkov pod zriadenými záhradkárskymi osadami, ako aj za náhradu za ich odkúpenie ponúkala vlastníkom týchto pozemkov len veľmi nízke ceny, ktoré rozhodne nekopírovali trhové. Vyniesol rozsudok, aby úradne určené náhrady za pozemky boli reálnejšie.

„Do konca marca dostávali vlastníci náhradu podľa bonity, ktorú mal pozemok v čase vzniku osady. Objektívne boli veľmi nízke,“ vraví Antošík. „Upravili sa až vlani vyhláškou ministerstva spravodlivosti a znalci už od prvého apríla oceňujú pozemky podľa novelizovanej vyhlášky. Tam, kde do konca marca tohto roku nebolo schválené vykonanie projektu pozemkových úprav alebo také schválenie zrušil súd, sa postupuje už podľa nových predpisov.“ Antošík pripomína aj skutočnosť, že záhradkári musia od 1. apríla tohto roku platiť vlastníkom aj trhové nájomné. „Na osady, ktoré boli v konaní už skončené, je ich okolo 500, aj všetky, v ktorých konanie ešte skončené nie je, teda pozemkové úrady nestihli do 31. marca schváliť vykonanie projektu pozemkových úprav, v týchto prípadoch príslušný obvodný pozemkový úrad požiada príslušný regionálny odbor Slovenského pozemkového fondu o ocenenie.“

Oceňovať pozemky budú znalci podľa vyhlášky ministerstva, zabezpečovať posudky a hradiť ich bude Slovenský pozemkový fond. Na záhradky v intraviláne, teda v zastavanom území obce, budú znalecké posudky robiť znalci z odboru nehnuteľností a pokiaľ ide o extravilán, lúky, polia, tie budú oceňovať znalci z odboru poľnohospodárstva.

„Aj záhradkári si môžu dať vypracovať znalecký posudok, ale len pod podmienkou, že s tým bude Slovenský pozemkový fond vopred súhlasiť. Preto ho treba o súhlas požiadať. V takom prípade si budú musieť posudok aj sami zaplatiť,“ upozorňuje Antošík. Tým by fond vlastne peniaze daňových poplatníkov ušetril.

Znalečné sa určuje podľa príslušnej vyhlášky ministerstva spravodlivosti. „Cenu posudku ovplyvňujú aj požiadavkyna jeho neodkladné vypracovanie, vzdialenosť posudzovanej lokality od sídla znalca, to, či je znalec platiteľom DPH alebo nie a podobne,“ vraví znalec Miloslav Ilavský. Znalci sú schopní vypracovať posudky do týždňa. „Od dodania všetkých potrebných podkladov a dokladov k ohodnoteniu a obhliadky znalcom to môže trvať tri až sedem dní,“ vysvetľuje Ilavský. Konečnú cenu ovplyvňujú viaceré faktory, ktoré nie sú vopred známe. Preto uviesť akúkoľvek výslednú cenu je podľa neho veľmi obťažné. „Dôležitá je však výmera pozemku, ale aj množstvo pozemkov, ktoré treba oceniť, aj kvalita a množstvo podkladov k ohodnoteniu.“ V prípade, že si posudok objedná fond, pošle ho obvodnému pozemkovému úradu. Úrad má 30 dní na to, aby posudok rozposlal záhradkárom a vlastníkom. Záhradkári majú potom dva týždne na to, aby sa rozhodli, či konečnú sumu za záhradku zaplatia.

Vlastníci, ktorí už peniaze za pozemky dostali od Slovenského pozemkového fondu – lebo záhradkár zaplatil fondu a fond platí vlastníkovi – teda ak ich do konca marca dostali, môžu do konca roku požiadať obvodný pozemkový úrad o finančné vyrovnanie. „Stačí napísať žiadosť a k nej pripojiť doklad o zaplatení náhrady fondom. Ak do konca tohto roku o doplatok nepožiadajú, peniaze už nedostanú,“ upozorňuje ďalej Antošík. „Náhradu im poskytne Slovenský pozemkový fond.“ Štát by takto mal doplatiť okolo 60 miliónov eur za predpokladu, ak by o doplatok požiadali všetci oprávnení vlastníci.

Mnohé záhradkárske osady, na ktoré sa vzťahuje osobitný zákon, už nemajú pôvodný charakter. „Mohli sa kedysi zriaďovať buď územným rozhodnutím, išlo o rozhodnutie o využití územia. Vznikali spravidla na pôdohospodársky nevyužívaných plochách, neraz živelne, bez krajinného plánovania,“ pripomína Ilavský. „Na miestach, ktoré v územnom pláne neboli vhodné na výstavbu rodinných domov či priemyselných stavieb, napríklad aj na bývalých smetiskách.“

Záhradkárske osady tvorí niekoľko desiatok a v niektorých prípadoch až stovka parciel. „Okrem záhonov, skleníkov, trávnikov, sadových plôch bývajú na nich postavené tiež záhradné chatky, ktoré väčšinou nesmú slúžiť na bývanie, ale môžu byť uspôsobené na prechodné ubytovanie, napríklad počas víkendov alebo dovolenky.“

debata chyba