Väčšina rodičov dostane viac peňazí

Štát od septembra zvýši príspevky, ktoré vypláca náhradným rodičom. Ostatní rodičia si musia na viac peňazí počkať do januára.

30.08.2011 06:30
Rodičia, dieťa, rodičovské dávky Foto:
Ilustračné foto
debata

„Príspevky na náhradnú starostlivosť sa pravidelne zvyšujú v septembri o rovnaké percento, ako vzrástlo životné minimum,“ povedala Andrea Hajdúchová z mediálneho odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Životné minimum sa zvýšilo od júla zo 185,38 eura na 189,33 eura, čo predstavuje nárast o 2,4 percenta.

Podľa ministerstva práce sa zvýšia jednorazové, ako aj pravidelné príspevky pre náhradných rodičov. Vďaka valorizácii by mali vzrásť o 1,62 eura až 20,71 eura. Najviac stúpne príspevok, ktorý sa vypláca pri zániku náhradnej rodinnej starostlivosti. Tento príspevok je určený pre plnoleté deti, ktoré vychovávali náhradní rodičia, na uľahčenie osamostatnenia sa. Kým dnes dostávajú na štart do dospelosti 863,19 eura, po novom by to malo byť 883,90 eura.

O rovnaké percento, ako vzrástlo životné minimum, by sa mali zvýšiť nielen príspevky pre náhradných rodičov, ale aj výška rodičovského príspevku, prídavku na dieťa či príplatku k prídavku. Všetky tieto dávky však vzrastú až v januári. Rodičovský príspevok by sa mal zvýšiť zo súčasných 190,10 eura na 194,70 eura a prídavok na dieťa by mal vzrásť zo súčasných 22,01 eura na 22,54 eura.

Už od júla sa zvýšili čisté platy tým rodičom, ktorí si na svoje deti uplatňujú daňový bonus. Kým počas prvého polroka si mohli na každé dieťa znížiť mesačne svoju daň o 20,02 eura, v druhom polroku je výška daňového bonusu 20,51 eura. Za celý tento rok tak rodičia môžu na každom dieťati ušetriť na daniach celkovo 243,18 eura.

V januári by si mali polepšiť aj mamičky, ktoré budú na materskej dovolenke. K súčasným 34 týždňom materskej by mali získať ďalších šesť týždňov. A výška materského by mala zároveň vzrásť zo 60 percent vymeriavacieho základu na 65 percent. Materská dovolenka sa predĺži a materské vzrastie nielen tým ženám, ktoré nastúpia na materskú až v budúcom roku, ale aj tým, ktoré nastúpia na materskú v tomto roku a pokračovať v nej budú aj v roku 2012.

Kým ženy, ktoré pred pôrodom pracovali a získali tak nárok na materské, by si mali v budúcom roku polepšiť, poslanci pripravujú zníženie rodičovského príspevku pre rodičov, ktorí nepracovali. Nárok na rodičovský príspevok v plnej výške by mali mať len v prípade, ak aspoň jeden z nich za posledné štyri roky odpracoval minimálne 270 dní. Kto túto podmienku nesplní, ten by mal podľa návrhu, ktorý už prešiel prvým čítaním v parlamente, dostať príspevok len v polovičnej výške. Kto začne dostávať rodičovský príspevok pred 1. júlom budúceho roku, mal by sa zníženiu vyhnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba