Pri platbách si dajte pozor na chyby

Keďže sa blíži termín platenia odvodov po novom, musíte svojim platbám venovať väčšiu pozornosť a vyvarovať sa nesprávne uvádzaných identifikačných údajov.

01.08.2011 07:39
Sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto
debata

Každý, kto platí do Sociálnej poisťovne odvody, má v jej informačnom systéme svoje saldokonto. Výnimkou je len zamestnanec, ktorý má svoj individuálny účet poistenca. Ďalšou výnimkou sú samostatne zárobkovo činné a dobrovoľne poistené osoby, ktoré majú aj saldokonto, aj individuálny účet poistenca.

Ak sa ľudia pri svojich platbách pomýlia, komplikuje to situáciu. Takáto platba sa totiž stáva neidentifikova­teľnou. „Najčastejšie chyby, s ktorými si zamestnanci poisťovne neporadia bez spolupráce s klientom, sú chýbajúce identifikačné údaje pri platbách, teda pri variabilnom, konštantnom a špecifickom symbole,“ hovorí Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Variabilný symbol

Ak pri platbe chýba variabilný symbol, Sociálna poisťovňa ju nemôže priradiť správnemu platcovi poistného. „Ako variabilný symbol musí byť uvedené identifikačné číslo živnostníka či dobrovoľne poistenej osoby, ktoré dostane pri registrácii,“ vysvetľuje Hrabková. Ide o desaťmiestne číslo. U živnostníkov sa začína číslicou 3, šestkou pri dobrovoľne poistených atď. Častý je aj nesprávne uvedený variabilný symbol. Ani vtedy informačný systém nevie priradiť platbu. Klient napríklad nesprávne uvedie rodné číslo alebo obdobie, za ktoré platí, respektíve dá o jedno číslo menej.

Konštantný symbol

Pomocou správneho konštantného symbolu sa rozlišuje účel platby (poistné, predpísané poistné, penále, sankcia, dávka, regres). Ak je nesprávne uvedený, platba sa identifi kuje, ale nespáruje s predpisom, aj keď je správne uvedený variabilný symbol. Je vhodné používať konštantný symbol v tvare 3119 (zloženky, pokladnica), 3118 (bankový výpis), 3114 (na rozhodnutia), 1118 (sankcie – pokuty a penále), 4016 (regresy).

Špecifický symbol

Pomocou neho Sociálna poisťovňa identifikuje, za aké obdobie platí živnostník poistné. Zvyčajne sa dáva tvar MMRRRR (napr. za júl 2011 ho treba uviesť v tvare 072011). Problémy sa často vyskytnú pri trvalých bankových prevodoch, keď klient zadá raz špecifi cký symbol ako niektorý mesiac a rok, napr. v tvare 012011 a každý mesiac mu platba odchádza s tým istým údajom (012011) a v informačnom systéme sa to javí ako chyba. „Chyby pri špecifi ckom symbole sa často objavujú u SZČO, ktoré si dajú do trvalého príkazu v banke dátum odchodu platby v tom istom mesiaci, za ktorý platia poistné,“ vraví Hrabková. „Napríklad platí za júl 2011 a dátum odchodu platby z trvalého príkazu si nastaví na 30. deň mesiaca (30. 7.), v informačnom systéme však dochádza k preplatku a zbytočnému vyhľadávaniu priebehu platby, pritom by stačilo zadať dátum odchodu platby na prvé dni nasledujúceho mesiaca (napr. 2. 8.).“

Problematické platby

K nedostatkom patrí aj nesprávne stanovená suma, keď buď klient nepostrehne zmeny vo výpočte poistného, alebo nezaplatí celú sumu. Stáva sa tiež, že si nepodal prihlášku, ale poistné platí, a tak ho informačný systém nedokáže identifi kovať. Vyskytujú sa aj problémy s tým, že dobrovoľne poistený sa neodhlási zo systému odhláškou a ocitne sa medzi dlžníkmi.

Chyby vznikajú aj pri platbách, keď živnostník platí zo svojho účtu platbu za niekoho iného a Sociálna poisťovňa nevie identifi kovať, za koho. Buď nie je uvedený správny variabilný symbol danej osoby – nestačí jej meno uviesť v banke do poznámky Správa pri prijímateľa, aj keď to pomôže v „pátraní“ po osobe, ktorej treba v systéme platbu priradiť, ale trvá to istý čas a klient sa môže medzičasom dostať do zoznamu dlžníkov. Problémom bývajú aj platby zloženkami. "Je dôležité, aby bol dodržaný vzor písma a číslic, pretože čítacie zariadenie veľakrát neprečíta alebo prečíta nesprávne údaje a dosť ťažko sa potom taká platba identifi kuje.

Podobne je dôležité, aby exekútori zadávali správny variabilný symbol, do špecifi ckého symbolu zadávali číslo rozhodnutia a do poznámky uviedli meno osoby alebo názov firmy, za ktorú posielajú vymoženú sumu, alebo číslo rozhodnutia," dodáva Hrabková.

Medzi časté nedostatky patrí aj nenahlasovanie zmeny mena, adresy trvalého bydliska či zmeny čísla účtu.

Kto je samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) na účely sociálneho poistenia

Podľa zákona o sociálnom poistení je takou fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a je registrovaná daňovým úradom v súvislosti s činnosťou vyplývajúcou z právneho vzťahu, ktorý zakladá dosahovanie príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, okrem fyzickej osoby, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie túto vykonávať osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Ide teda o fyzické osoby, ktoré dovŕšili 18 rokov veku a majú daňovým úradom pridelené DIČ v súvislosti s dosahovaním príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Podľa zákona o dani z príjmov príjmami z podnikania sú: príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva; príjmy zo živnosti; príjmy z podnikania vykonávaného podľa osobitných predpisov okrem príjmov z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a príjmov ! zo živnosti; príjmy spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti a komplementárov komanditnej spoločnosti.

Podľa toho istého zákona príjmami z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ak nepatria do príjmov zo závislej činnosti, sú príjmy: z použitia alebo z poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva vrátane autorských práv a práv súvisiacich s autorským právom a to vrátane príjmov z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady; z činností, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním; znalcov a tlmočníkov; z činností sprostredkovateľov, ktoré nie sú živnosťou.

debata chyba