Vláda chce prekopať odvody

Súčasný spôsob platenia odvodov sa pravdepodobne od budúceho roku radikálne zmení. Kým dnes živnostníci platia odvody len z časti svojho príjmu, v budúcnosti by ich mali platiť z rovnakej sumy, ako sa im počíta daň. Viacerí si tak budú musieť v porovnaní s dneškom na odvodoch priplatiť.

02.07.2011 06:30
tlačivo, daňové, priznanie, odvody, faktúra,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Aj keď vláda chce, aby sa odvody živnostníkov priblížili odvodom, ktoré platia zamestnanci, podnikatelia zostanú stále vo výhode. Kým zamestnanci majú podľa plánov platiť na sociálne poistenie 19 percent zo svojho príjmu, živnostníci by mali do Sociálnej poisťovne posielať 13 percent. Výška odvodov do zdravotnej poisťovne by mala byť pre živnostníkov i zamestnancov rovnaká. Obe skupiny by mali na zdravotné poistenie platiť deväť percent zo svojich príjmov.

Napriek tomu, že dnes živnostníci platia na sociálne poistenie 33,15 percenta a do zdravotnej poisťovne 14 percent, neznamená to, že výška ich odvodov klesne. Dnes sa im totiž vymeriavací základ pre platenie zdravotného poistenia vypočíta ako daňový základ vydelený koeficientom 2,14. A vymeriavací základ pre sociálne poistenie sa rovná jednej polovici daňového základu. Po novom bude vymeriavací základ pre platenie odvodov v rovnakej výške ako základ dane. Ak parlament schváli túto zmenu, bude to, akoby dnes živnostníci platili do zdravotnej poisťovne odvod vo výške 19,26 percenta a na sociálne poistenie 26 percent. Do Sociálnej poisťovne by tak mali živnostníci v budúcom roku platiť menej ako v súčasnosti, na zdravotných odvodoch si však priplatia.

Čistý príjem mnohých živnostníkov by sa mohol v budúcom roku znížiť aj pre zmeny v daniach. Napriek tomu, že sadzba dane z príjmov sa nezmení a naďalej budú všetci platiť daňovému úradu 19 percent, zmení sa spôsob jej výpočtu. Kým dnes sa daňový základ znižuje o zaplatené odvody, v budúcnosti by to tak nemalo byť. To znamená, že ak napríklad živnostník za rok zaplatí na daniach 2–tisíc eur, pri podávaní daňového priznania za tento rok si o túto sumu zníži svoj základ dane. V nasledujúcich rokoch to však už nebude môcť urobiť. Na dani tak zaplatí o 380 eur viac.

Ešte viac živnostníci pocítia obmedzenie paušálnych výdavkov. Dnes si môžu vo forme paušálu odrátať zo svojich príjmov 40 percent. Ak za rok zarobia 20–tisíc eur, bez toho, aby museli dokladovať nejaké výdavky, si môžu uviesť paušálne náklady vo výške 8–tisíc eur. Daň, ako aj odvody tak budú platiť len zo sumy 12–tisíc eur.

V budúcom roku si síce živnostníci budú môcť naďalej znížiť svoje príjmy o 40–percentné paušálne výdavky, ale maximálne do výšky 200 eur mesačne. Za rok si tak svoj daňový základ budú môcť znížiť maximálne o 2 400 eur. Živnostník, ktorý zarobí v hrubom 20–tisíc eur, by mal po zmene platiť odvody i daň zo sumy 17 600 eur.

Zmena v paušálnych výdavkoch sa má dotknúť najmä tých živnostníkov, ktorí síce pracujú na živnosť, ale v skutočnosti sú zamestnancami. Keďže nemajú takmer nijaké skutočné výdavky spojené s podnikaním, budú musieť platiť vyššie dane, ako aj poistné. Živnostníci, ktorí majú s podnikaním spojené výdavky a budú si chcieť namiesto paušálnych výdavkov začať uplatňovať skutočné náklady, zase musia rátať s tým, že budú potrebovať viesť účtovníctvo. Pri paušálnych výdavkov štát vedenie účtovníctva nevyžaduje.

Odvody a dane živnostníkov po novom

  • Ak prejde daňovo–odvodová reforma, už nebude sociálne poistenie rozdelené na viacero častí, ale bude existovať jediný sociálny odvod.
  • Živnostníci by mali na sociálne poistenie po novom platiť 13 percent z vymeriavacieho základu a na zdravotné poistenie deväť percent.
  • Podnikatelia by mali platiť odvody z celého svojho príjmu. Ročný vymeriavací základ pre platenie odvodov tak bude rovný daňovému základu pred odpočítaním nezdaniteľných čas­tí.
  • Minimálny vymeriavací základ bude vo výške 3,3–násobku životného minima. Minimálne mesačné poistné by tak v budúcom roku malo klesnúť zo 155,13 na 137,81 eura.
  • Namiesto maximálneho vymeriavacieho základu bude existovať maximálne ročné poistné. Pre sociálne poistenie to bude 8 965,42 eura a pre zdravotné poistenie 4 246,77 eura roč­ne.
  • Odvody už nebudú znižovať daňový základ.
  • Nezdaniteľná časť základu dane sa má znížiť z 19,2–násobku životného minima na 18–násobok.
  • Paušálne výdavky budú ohraničené sumou 200 eur mesačne. Za rok si tak vďaka paušálnym výdavkom bude možné znížiť daňový základ maximálne o 2 400 eur.

Zdroj Návrh Koncepcie daňovo-odvodového systému

© Autorské práva vyhradené

debata chyba