Živnostníkom sa opäť menia odvody

Živnostníci musia začať platiť odvody do Sociálnej poisťovne v novej výške na základe svojho minuloročného príjmu. Prvý raz pošlú novú sumu v auguste, keď sa platia odvody za mesiac júl.

30.06.2011 06:30
kaderníčka, kaderníctvo, strihanie, vlasy,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„Výška poistného na sociálne poistenie sa bude od 1. júla 2011 meniť tým samostatne zárobkovo činným osobám, ktorým sa na základe daňového priznania a dosiahnutého základu dane za rok 2010 zmenil ich vymeriavací základ,“ povedala riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. Tí živnostníci, ktorým sa vymeriavací základ nezmenil, budú naďalej platiť odvody v rovnakej výške ako doteraz.

Výška odvodov sa nezmení tým podnikateľom, ktorí dnes platia minimálne odvody a aj podľa minuloročného daňového priznania majú naďalej platiť minimum. Rovnaké je to v prípade lepšie zarábajúcich živnostníkov, ktorí doteraz platili aj naďalej platia maximálne poistné. Maximálny a minimálny vymeriavací základ sa totiž zmenia až od 1. januára budúceho roku, takže títo živnostníci začnú odvody v novej výške platiť až vo februári.

Odvody do Sociálnej poisťovne musia platiť všetci živnostníci, ktorí za minulý rok dosiahli príjem z podnikania vyšší ako 12–násobok minimálneho vymeriavacieho základu. To znamená, že od júla musia platiť odvody tí podnikatelia, ktorí vlani zarobili viac ako 3 948,72 eura. Nejde pritom o zisk, ale o celkový hrubý príjem z podnikania. V prípade, že niekto doteraz povinne platil odvody, no vlani jeho príjem neprekročil túto hranicu, za júl už nemusí odvody do Sociálnej poisťovne zaplatiť.

Povinnosť platiť odvody v júli vznikne aj všetkým, ktorí začali podnikať počas minulého roku a ich vlaňajší príjem prekročil hranicu na platenie odvodov. Doteraz boli od platenia sociálneho poistenia oslobodení.

Živnostníci si výšku svojich odvodov musia vypočítať sami. „Samostatne zárobkovo činné osoby nie sú povinné podať príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne výpis z daňového priznania za rok 2010. Sociálnej poisťovni oznámi údaje o príjmoch samostatne zárobkovo činnej osoby dosiahnutých za rok 2010 Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky,“ povedala Ďuriačová.

Odvody do zdravotných poisťovní sa teraz nemenia. Napriek tomu, že v minulosti museli živnostníci začať od júla platiť vždy novú výšku poistného na základe minuloročných príjmov, od tohto roku sa to zmenilo. „Suma mesačného preddavku na poistné na zdravotné poistenie sa živnostníkom od júla 2011 nezmení. Novú výšku odvodov podľa minuloročného daňového priznania budú živnostníci platiť od 1. januára 2012,“ tvrdí Monika Laciková zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Preddavky na poistné do zdravotnej poisťovne musia platiť všetci živnostníci bez ohľadu na to, aký je ich príjem. Aj v prípade, že živnostník nemal z podnikania nijaký príjem, musí platiť aspoň minimálne poistné, ktoré je v súčasnosti vo výške 46,06 eura. Živnostníci nemôžu využiť ani oslobodenie od platenia zdravotného poistenia počas prvého roku podnikania, ako to je pri odvodoch do Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba